Goto main content

Handicap International roept Obama op landmijnen te verbieden

Handicap International roept de administratie van president Obama op toe te treden tot het Verdrag tegen Landmijnen. Vandaag is de 14de verjaardag van de inwerkingtreding van het Verdrag van Ottawa dat reeds door 161 Staten werd ondertekend. Landen als de Verenigde Staten, China, Iran, Rusland, Syrië en zijn nog niet toegetreden. Sinds 1992 ondertekenden meer dan 1,1 miljoen mensen de petitie van Handicap International om landmijnen te verbieden.

Handicap International roept de administratie van president Obama op toe te treden tot het Verdrag tegen Landmijnen. Vandaag is de 14de verjaardag van de inwerkingtreding van het Verdrag van Ottawa dat reeds door 161 Staten werd ondertekend. Landen als de Verenigde Staten, China, Iran, Rusland, Syrië zijn nog niet toegetreden. Sinds 1992 ondertekenden meer dan 1,1 miljoen mensen de petitie van Handicap International om landmijnen te verbieden.

In 2009 begon President Obama met een herziening van het beleid rond landmijnen om na te gaan of de Verenigde Staten zullen toetreden tot het Verdrag. Op de 12de bijeenkomst van alle leden in Genève verklaarde Steven Costner, adjunct-directeur Weapons Removal and Abatement van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘onze herziening in verband met de toetreding vereist een zorgvuldige afweging. Die afweging is aan de gang en we verwachten binnenkort een beslissing te nemen.’ Later definieerde hij ‘binnenkort’ als de bijeenkomst van de leden in november 2013. ‘Als Nobelprijswinnaar voor de Vrede heeft president Obama de morele verantwoordelijkheid om krachtig stelling te nemen tegen landmijnen’, zegt Elizabeth MacNaim, directeur van Handicap International V.S.

De V.S. hebben een stock van ongeveer 10,4 miljoen antipersoonsmijnen. Sinds 1991 hebben de V.S geen antipersoonsmijnen meer gebruikt en sinds 1997 werden er geen nieuwe meer geproduceerd. De V.S zijn het enige lid van de NAVO en het enige land in het westelijk halfrond, behalve Cuba, dat nog niet is toegetreden tot het verdrag. Sinds 2007 gaven de V.S. 534,5 miljoen dollar aan het opruimen van landmijnen, hulp aan de slachtoffers…

Het Verdrag verbiedt het gebruik, de opslag, de productie en het transport van antipersoonsmijnen. Sinds haar oprichting werd bijna 4.000 km² land opgeruimd en werden 135 miljoen mijnen vernietigd. Vandaag liggen nog steeds miljoenen landmijnen, sommige nog uit WO II, verspreid in meer dan 60 landen.

Deze en andere achtergebleven explosieve oorlogstuigen maken geen onderscheid tussen de voetstap van een kind of van een soldaat. Er valt naar schatting elke twee uur een nieuw slachtoffer. Volgens het Landmijnenrapport zijn meer dan 70 % van de slachtoffers burgers, 42 % zijn kinderen. Er zijn honderdduizenden overlevenden van landmijnen die de rest van hun leven hulp nodig hebben. ‘Het gebruik van landmijnen is een ernstige schending van de internationale humanitaire regels‘, zegt Elizabeth MacNaim. ‘Zelfs al werden de mijnen gebruikt tijdens conflicten, landmijnen maken vooral slachtoffers onder onschuldige burgers“.

Het Verdrag tegen Landmijnen werd ondertekend in 1997, na de campagne van Handicap International en vijf andere organisaties. Voor haar inspanningen kregen Handicap International en haar partners de Nobelprijs voor de Vrede.

Handicap International is de grootste ngo die hulp biedt aan de slachtoffers van landmijnen en ander achtergebleven explosief oorlogstuig. De organisatie voorkomt dat er nog meer slachtoffers vallen door mijnen en ander oorlogstuig te vernietigen, potentiële slachtoffers te wijzen op de gevaren en te lobbyen voor een wereldwijd verbod op landmijnen en clustermunitie. Handicap International heeft projecten rond landmijnen in een vijftigtal landen.

Meer over dit onderwerp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.