Goto main content

Noodsituatie in Irak: onze acties

Noodhulp
Irak

In juni 2014 startten de teams van Handicap International een project voor de meest kwetsbaren onder de ontheemde Irakezen. Sinds het heviger worden van de gevechten in augustus, zet de organisatie nog meer middelen in om een adequaat antwoord te kunnen bieden op de precaire toestand in het land.

Bij een tent in een ontheemdenkamp geven medewerkers van Handicap International een rolstoel af aan een familie.

In juni 2014 startten de teams van Handicap International een project voor de meest kwetsbaren onder de ontheemde Irakezen. Sinds het heviger worden van de gevechten in augustus, zet de organisatie nog meer middelen in om een adequaat antwoord te kunnen bieden op de precaire toestand in het land.

Gevechten in het noorden en westen van Irak begin 2014 hebben grote volksverhuizingen doen ontstaan, voornamelijk richting de Koerdische deelgebieden van het land (hoofdzakelijk Erbil en Dohuk). Het aantal mensen dat binnen de landsgrenzen op zoek ging naar een toevluchtsoord, piekte eerst in de maand juni door de val van de stad Mosoel.

Om aan de humanitaire noden te beantwoorden, startte Handicap International een project met focus op de meest kwetsbaren onder de ontheemde mensen: gewonden, personen met een handicap of chronisch zieken.

Hevigere gevechten, directe aanvallen van de Koerdische strijders – de Peshmerga – en luchtaanvallen van de Verenigde Staten in augustus hebben de precaire humanitaire situatie in de regio nog verergerd. Verschuivingen van de frontlinies leidden tot nieuwe volksverhuizingen, waarbij reeds ontheemden eens te meer gedwongen werden te vluchten. Om gepast op de verslechterde toestand te kunnen reageren, zet Handicap International meer middelen in om haar operaties in het gebied te kunnen uitbreiden.

Hulp van Handicap International aan ontheemden

Mobiele teams verzekeren toegang tot zorg

Onze mobiele teams van kinesisten gaan op zoek naar de meest kwetsbare personen in de deelstaten Dohuk en Erbil. Ze werken in ontheemdenkampen en stedelijke gebieden en verzekeren dat de meest kwetsbare mensen toegang hebben tot de zorg en diensten waar ze nood aan hebben.

Eind augustus hadden de teams van Handicap International al meer dan 600 personen in een situatie van extreme kwetsbaarheid geïdentificeerd. Onder hen bevinden zich mensen die zich niet zonder hulp kunnen verplaatsen om de juiste verzorging te krijgen. Handicap International neemt het transport van deze mensen op zich en verzekert dat ze toegang krijgen tot partnerinstellingen, zoals centra voor kinderen met een handicap, ateliers voor prothesen en orthesen, pediatrische diensten en gehandicaptencentra.

Verdeling van loophulpmiddelen

Daarnaast verdeelt de organisatie loophulpmiddelen, van (reeds 78) rolstoelen tot hulpmiddelen die gericht zijn op een verbeterd comfort voor gewonde of gehandicapte personen. Veel verzorgingsdiensten hebben immers moeite om hun voorraad aan hulpmiddelen op peil te houden. Handicap International implementeert momenteel oplossingen die de distributieketen voor deze hulpmiddelen moeten herstellen.

Ondersteuning van humanitaire actoren

Tenslotte verstrekt Handicap International technische ondersteuning aan andere humanitaire actoren, inclusief de Verenigde Naties, om te verzekeren dat rekening wordt gehouden met mensen met een handicap en andere kwetsbare personen bij de humanitaire hulpverlening en te garanderen dat de aanwezige structuren voor hen toegankelijk zijn.

De cijfers achter de noodsituatie

  • Tussen januari en augustus 2014 registreerde IOM (International Organization for Migration) 1,3 miljoen intern ontheemden op in Irak.
  • 400.000 ontheemden zochten hun toevlucht in kampen, scholen, gebouwen nog onder constructie en andere stedelijke schuiloorden (zoals kerken), enkel al in de deelgebieden Dohuk en Erbil.
  • Een extra 1,3 miljoen mensen waren eerder al ontheemd omwille van andere feiten (voornamelijk sinds 2006).
  • Ook ongeveer 215.000 Syriërs zoeken hun toevlucht in Irak, onder wie 200.000 in de deelstaten Dohuk en Erbil.

Geschiedenis van Handicap International in Irak

Handicap International is sinds 1992 bijna non-stop actief in Irak. De laatste jaren hebben de teams van Handicap International er getimmerd aan een inclusieve samenleving en hebben ze zich ingezet voor betere levensomstandigheden voor mensen met een handicap, onder meer door de toegankelijkheid tot zorg en diensten te verhogen en door te ijveren voor de erkenning van de rechten van mensen met een handicap. Ze hebben eveneens gewerkt aan de inperking van ongevallen die door explosieve oorlogsresten worden veroorzaakt.

Sinds mei 2014 ondersteunen de teams van Handicap International ook de Syrische vluchtelingen in het gebied. Sinds juni van dit jaar focussen ze daarnaast op hulp aan ontheemde Iraki’s.

Lees ons artikel 'Irak: noodhulp van levensbelang' over het belang van toegang tot humanitaire hulp en verzorging voor de meest kwetsbare ontheemden met getuigenissen van onze missie- en projectverantwoordelijken.

 

Meer over dit onderwerp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.