Goto main content

Syrië: miljoen gewonden, gehavende toekomst

Noodhulp
Jordanië Libanon Syrië

Op 15 maart is het Syrische conflict vier jaar aan de gang. Een hele generatie van mensen die door het geweld gewond en verminkt raakten, hebben onmiddellijk en op lange termijn hulp nodig.

Een medewerker van Handicap International zit onder een tent. Hij praat met een man met 5 kinderen naast hem

Op 15 maart is het Syrische conflict vier jaar aan de gang. Meer dan 191 000 mensen kwamen om, een miljoen mensen liep verwondingen op en de balans wordt steeds zwaarder. Tienduizenden slachtoffers hebben orthopedisch materiaal en revalidatiezorg nodig. Een hele generatie van mensen die door het geweld gewond en verminkt raakten, hebben onmiddellijk en op lange termijn hulp nodig. Het antwoord op deze crisis is een van de belangrijkste en meest complexe in de geschiedenis van Handicap International, dat 600 medewerkers inschakelt op het terrein.

 Met bijna 4 miljoen vluchtelingen en 7,6 miljoen ontheemden is het Syrische conflict een van de ergste humanitaire crisissen van de laatste 30 jaar. Door het conflict hebben al meer dan een miljoen mensen verwondingen opgelopen. Onder hen hebben tienduizenden mensen nood aan protheses, ortheses en revalidatiezorg op lange termijn. "Handicap International staat voor een enorme uitdaging die ze onmiddellijk moet aangaan om blijvende handicaps te voorkomen", zegt Florence Daunis, verantwoordelijke voor de acties van Handicap International. "Het is ook een uitdaging die nog gedurende tientallen jaren zwaar zal wegen op het land. Mensen die gewond raakten moeten kunnen revalideren. Of moeten hun protheses hun hele leven lang kunnen onderhouden. En daar zijn heel wat middelen voor nodig."

De meeste kwetsbare identificeren

 Sinds het begin van haar interventie in Jordanië en Libanon in 2012 paste Handicap International haar acties voortdurend aan. Op een bepaald ogenblik mobilseerde ze ook hulpverleners in Syrië en Iraaks-Koerdistan. Meer dan 600 deskundigen zijn actief in deze vier landen. Handicap International heeft meer dan 360 000 mensen geholpen en 2 700 mensen een prothese gegeven. 190 vrijwilligers gaan in de kampen en wijken op zoek naar de meest kwetsbare mensen, voornamelijk mensen met een handicap. Ze brengen hun behoeften in kaart zodat de kwetsbare ontheemden gemakkelijker hun weg vinden naar de diensten en voorzieningen die zij nodig hebben.

 "We moeten onze werkwijze voortdurend aanpassen aan de situatie van de Syriërs die zich in eigen land bevinden, en van de vluchtelingen die bijvoorbeeld van de opvangkampen naar gastgemeenschappen verhuizen. Alleen zo kunnen we de meest kwetsbare mensen zo goed mogelijk bijstaan", benadrukt Florence Daunis. "De hotline die door Handicap International in Jordanië en Libanon werd opgezet, is daar een goed voorbeeld van. Dankzij deze lijn kunnen de meest hulpbehoevende vluchtelingen die door de gemeenschappen werden opgevangen en die dus minder zichtbaar zijn dan in een kamp, zich bekendmaken en de hulp krijgen die ze nodig hebben."

Gesloten grenzen, moeilijk toegang tot verzorging

Terwijl het conflict zich voortzet en de behoeften enorm zijn, roept Handicap International de internationale gemeenschap op om alles in het werk te stellen zodat gewonde en zieke mensen verzorging krijgen: doordat bepaalde grenzen gesloten zijn, is de toegang tot zorgverlening immers extra moeilijk. De organisatie benadrukt het belang van revalidatiezorg en prothesediensten voor de slachtoffers van het conflict. Dergelijke hulpverlening is niet alleen belangrijk om het risico op blijvende handicaps, op verlies van zelfstandigheid en op sociale uitsluiting te beperken. Het gebrek aan revalidatiezorg kan zware gevolgen hebben voor het gezondheidssysteem en voor de Syrische maatschappij in het algemeen.

Lees meer:

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.