Hulp voor Syrische vluchtelingen

Door de Syrische crisis tellen we vandaag meer dan 6 miljoen ontheemden en bijna 5 miljoen vluchtelingen. Deze miljoenen mensen hebben hulp nodig om aan hun meest dringende behoeften te voldoen, zoals voedsel, onderdak en verzorging.

De teams van Handicap International zijn aanwezig in Libanon, Jordanië, Irak en Syrië zelf om noodhulp te leveren. Bij onze acties ligt de focus op de meest kwetsbare personen, zoals kinderen, ouderen, mensen met een handicap of ziekte en zwangere vrouwen.

 

Een jongen zonder linkerarm en met een been met externe fixator daalt een houten loopbrug af in een revalidatiezaal onder begeleiding van een man in een jasje van Handicap International

Overzicht van onze acties na zes jaar oorlog in Syrië. Handicap International is actief in Jordanië, Libanon, Irak en Syrië om hulp te bieden aan de miljoenen mensen die door het geweld getroffen worden.

Een kleine jongen wordt aan zijn stomp net onder zijn linkerknie verzorgd door een kinesitherapeute van Handicap International.

Na vijf jaar bereikt de oorlog in Syrië een ongezien niveau van geweld op burgers. Het gebruik van explosieve wapens is hiervan de belangrijkste oorzaak. Volgens een rapport van Handicap International over het Syrische conflict worden 75% van de explosieve wapens in dichtbevolkte woongebieden gebruikt.

Stoffige en verlaten straat in Kobani met brokstukken langs de zijkant en een vernielde auto.

Door intensieve bombardementen liggen er in Syrië intussen zo veel explosieve oorlogsresten dat ontmijningsacties minstens dertig jaar zullen aanslepen. Emmanuel Sauvage, regionaal coördinator ontmijning, zag in zijn indrukwekkende carrière nooit eerder iets van die omvang. Actie is noodzakelijk om de Syrische burgerbevolking te beschermen voor dit dreigende gevaar.

een groep kleine kinderen bekijkt de sensibiliseringsbrochures met tekeningen

Nadat onze teams hun activiteiten noodgedwongen staakten door een reeks aanvallen aan het begin van de zomer 2015, zijn ze twee maanden later opnieuw gestart met projecten rond sensibilisering over de gevaren van explosieve oorlogsresten in Kobani. Ook de opruimingsacties zijn opnieuw van start gegaan. Zo verminderen ze het gevaar op ongevallen voor gevluchte burgers die naar de stad terugkeren.

Kiné zit in kleermakerszit en houdt de handen vast van de lachende jongen die naar de kiné toebuigt

Toen het conflict in Syrië losbrak, kwam noodgedwongen een einde aan de sessies kinesitherapie van Abdel Rahman. De levenskwaliteit van de jongen met een spierziekte ging er zienderogen op achteruit. Vandaag in het Azraq vluchtelingenkamp neemt hij de draad terug op met onze kinesist. Ook een rolstoel maakt hem zelfstandiger. Eindelijk lijken Abdel Rahmans bezorgdheden weer op die van een gewone tiener.

Mostafa en een kinesitherapeut van Handicap International doen rechtopstaand oefeningen in een tent.

Het huis van Mostafa, een Syrische jongen van acht, werd in november 2014 gebombardeerd. Hij liep daarbij ernstige verwondingen op aan beide benen. Nu leeft hij samen met zijn zus en broers in een huisje gemaakt van golfplaten. Dankzij de hulp van zijn zus en van Handicap International kan hij weer rechtop lopen.

Groepsfoto van een team van Handicap International in de kleine onthaalruimte van het kamp.

“We hebben 45 minuten om de meest kwetsbare personen bij aankomst in het kamp te identificeren. We moeten efficiënt zijn: de mensen zijn uitgeput, ze zijn alles kwijt en hebben soms in dagen niet meer geslapen”, vertelt Mohammed Aqel, kinesitherapeut voor Handicap International in het Azraq kamp.