Grote overwinning voor twee zwemmers

foto van philippe croizon
© Facebook-album de Nager au-delà des Frontières

Ultieme opdracht volbracht! Philippe Croizon en Arnaud Chassery stortten zich uiteindelijk op de laatste etappe van hun grote avontuur, meer bepaald de verbinding tussen Amerika en Azië. De twee mannen zaten sinds vier dagen door een zware storm vast op het eiland Klein Diomedes in de Verenigde Staten (het meest westelijke punt van Alaska). Op Alaska werd vanaf dit weekend nog een zwaardere depressie aangekondigd maar toch zijn de twee het water ingegaan ondanks de twee meter hoge golven en een dikke mist. Omdat de lokale Russische autoriteiten hen geen toestemming wilden verlenen om naar Groot Diomedes (Rusland) te komen, zijn ze op vrijdag 17 augustus rond 15.20 u. (lokale tijd) aan de Amerikaanse kust vertrokken, om de grens van de Russische territoriale wateren halverwege te bereiken, in de Beringstraat. Deze overtocht was vooral symbolisch omdat het de laatste was van hun ongelofelijke uitdaging.

Zwemmen in verschrikkelijke omstandigheden …

De vreugde van de twee mannen is immens. Na 4 km zwemmen gedurende 1 uur en 20 minuten in het ijskoude en erg woelige water van de Beringstraat, gehuld in een dikke mist, tekenden Philippe Croizon, een zwemmer wiens 4 ledematen geamputeerd zijn, en Arnaud Chassery, een gezonde zwemmer, het einde af van hun grote intercontinentale uitdaging, waarbij ze Amerika met Azië hebben verbonden. De af te leggen afstand was minder groot dan de vorige overtochten, maar verliep wel in uiterst moeilijke omstandigheden, met een watertemperatuur van slechts 4°C en golven die twee meter hoog reikten.

“Het is zover, we hebben het gedaan! Dit was de zwaarste zwempartij van mijn leven, ik heb nog nooit eerder zo’n zware inspanning geleverd. Tussen de enorme golven en de zeer dichte mist dacht ik dat we er nooit zouden geraken. Zonder Arnaud had ik dit nooit gekund, ik ben hem gevolgd, heb me aan hem vastgeklampt, hij heeft mij geleid en over mij gewaakt. Maar we moesten het wel doen, het was nu of nooit. Ik voel me enorm trots”, vertelde Philippe, uitgeput maar gelukkig, bij zijn terugkeer op vaste grond.

En Arnaud voegt eraan toe: “Het was een geslaagde samenwerking. Zonder mij, zei Philippe, was hij er vandaag niet geraakt. En zonder hem, zou ik er niet geweest zijn. Het is ongelofelijk dat we op die plaats hebben kunnen zwemmen. Zelfs de storm heeft ons niet ontmoedigd, ik heb altijd geweten dat we het water zouden ingaan. Het was gewoon ondenkbaar om terug te keren zonder dit te hebben gedaan.”

De overwinning van een grote uitdaging

De twee vrienden zijn erg aangedaan nu ze hun groot menselijk avontuur over alle grenzen heen hebben beëindigd. Zij hebben gedurende deze 4 maanden enorm veel moed en vastberadenheid getoond om hun boodschap van vrede, solidariteit, zelfoverwinning en gelijkheid tussen de mensen te brengen.
“Ons idee was om de 5 continenten van de planeet symbolisch te verbinden en dat is uitgekomen”, verklaarde Arnaud.

Over de handicap heen

Met deze uitdaging wilden Philippe en Arnaud verschillende boodschappen uitdragen. Meer bepaald voor de vrede, maar ook voor een verandering van mening ten opzichte van een handicap. Personen met een lichamelijke, geestelijke of psychische handicap worden zeer vaak geconfronteerd met ongelijkheid. Door deze uitdaging samen aan te gaan, hebben de twee zwemmers bewezen dat de handicap niet een doel op zich is: met voldoende moed en wilskracht, kan iedereen, of men nu gezond of invalide is, zijn grenzen verleggen om grootse dingen te bereiken. Philippe Croizon licht deze boodschap toe: “Door deze inspanning wil ik de waarden van de handicap duidelijk verkondigen: de moed, de zelfopoffering en de levenskracht. Ik wil iedereen laten zien dat een gehandicapte eerst en vooral ook een mens is”. Daarom hebben de zwemmers ervoor gekozen om Handicap International bij hun krachttoer te betrekken.

Terugblik op de expeditie

5 Continenten, 4 overtochten, 2 zwemmers, 1 doel. Dat was het sportieve en menselijke doel dat de 2 vrienden zich nu bijna 4 maanden geleden hadden gesteld. Nadat ze Oceanië met Azië hadden verbonden met een zwemtocht van 7 uur en 35 minuten, tussen Papoea-Nieuw-Guinea en het Indonesische Papoea in de maand mei, en daarna van Afrika naar Azië via een overtocht over de Golf van Akaba in de Rode Zee tussen Egypte en Jordanië in 5 uur en 20 minuten in juni, zijn ze op 12 juli de straat van Gibraltar (Spanje-Marokko) overgestoken in 5 uur en 25 minuten, waarmee ze met trots hun derde etappe tussen Europa en Afrika hebben waargemaakt. Vandaag hebben ze dan Amerika en Azië verbonden via de oversteek door de ijszee van de Beringstraat tussen Klein Diomedes (VSA) en de grenzen van de Russische territoriale wateren, in 1 uur en 20 minuten in water van 4°C.