Solidanza: feest zonder weerga!

Dansende koppels, met en zonder rolstoel, op de dansvloer tijdens Solidanza.
© Olivier Papegnies / Handicap International
Een man in rolstoel met meisje op de school gaat voorbij de posters over het werk van Handicap International tijdens Solidanza.
© Olivier Papegnies / Handicap International
Twee dansers van dansschool Carine Granson in actie tijdens de rolstoeldansshow op Solidanza.
© Olivier Papegnies / Handicap International

Solidanza bewees alweer een feest voor iedereen te zijn, waar het onderscheid met of zonder handicap niet bestaat. Dansvloer, massagetafels en zintuigenparcours: ze waren van en voor alle aanwezigen. Resultaat: veel blije gezichten te zien op Solidanza 2014!

Handicap International beloofde vooraf met Solidanza een zinderend feest met een bonte mix van mensen en muziek. Een vijfhonderdtal mensen kwam op zaterdag 29 november naar Autoworld in Brussel om onze beproefde feestformule uit te testen en tegelijk hun solidariteit te tonen met mensen met een handicap, hier en in het Zuiden.

De hele dag door werd de dansvloer bevolkt met swingende koppels, jong en oud, mensen met en zonder handicap, enthousiaste gelegenheidsdansers en ervaren dansfanaten. Tussen de zwierende benen en dansende rolstoelen door liepen spelende kinderen, voor de gelegenheid omgetoverd tot kleine Spidermans, tijgers of feeën dankzij de dames van de grime in de kinderhoek.

Wie ondanks de fijne muziek weinig danskriebels voelde, kon vanaf de zijlijn genieten van het innemende dansspektakel van le Centre de Vie van Jette, gebracht door mensen met een mentale beperking. Avondlijke bezoekers keken dan weer vol bewondering naar spectaculaire rolstoeldansshow van dansschool Carine Granson.

Meer dan dans

En het mocht meer zijn dan dans alleen. Het niet-aflatende bezoek aan de stand van de Europese massageschool bewees dat ook de massages in de smaak vielen bij het publiek. Deze zorgden ervoor dat vermoeide dansvoeten en stramme spieren werden vergeten en waren tegelijk een knipoog naar de kinébehandelingen voor mensen met een handicap in het Zuiden in het kader van onze revalidatieprojecten.

Fred van Passe Muraille, die op Solidanza een blindenparcours begeleidde, had evenzeer zijn handen vol. “Ik ben heel blij van het zintuigenparcours vandaag. Mensen vertelden me een bijzondere ervaring te hebben gehad, vooral wanneer ze het schilderij maakten op het einde van het parcours. Blind maken ze iets wat ze met zicht niet zouden kunnen doen, omdat ze teveel beginnen na te denken over dat witte doek en dan blokkeren”, voegde hij toe.

Succeseditie verdient applaus

Diversiteit, op en naast de dansvloer en in het programma van Solidanza, resulteerden in een uiterst geslaagd feest met veel gelach en gedans. De 16-jarige Amélie kwam er zelfs haar dromen nastreven. “Ik ben naar Solidanza gekomen om voor het eerst rolstoeldans te zien. Ik volg zelf dans in mijn vrije tijd en op school werk ik met mensen met een handicap. Voor mijn beroep later wil ik beide combineren. Mijn dansleraar zegt dat dit moeilijk wordt, maar ik wil bewijzen dat het kan!”

Een feest kan natuurlijk niet zonder een fijn publiek en helpende handen om alles in goede banen te leiden. We willen daarom alle bezoekers, vrijwilligers en deelnemers hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid op Solidanza. Wij zien jullie met plezier volgend jaar terug!