Goto main content

"Clustermunitie systematisch veroordelen"

Mijnen en andere wapens

Tijdens de eerste herzieningsconferentie van het verdrag van Oslo tegen clustermunitie hebben de verdragsstaten een niet mis te verstane politieke verklaring aangenomen. Die bevestigt dat elk gebruik van clustermunitie systematisch moet worden veroordeeld.

Volle conferentiezaal met lange tafels en afgevaardigden

Tijdens de eerste herzieningsconferentie van het verdrag van Oslo tegen clustermunitie hebben de verdragsstaten een niet mis te verstane politieke verklaring aangenomen. Die bevestigt dat elk gebruik van clustermunitie systematisch moet worden veroordeeld.

Handicap International juicht de verklaring toe, die unaniem werd aangenomen tijdens de eerste herzieningsconferentie van het verdrag van Oslo, van 7 tot 11 september 2015 in Dubrovnik. De verklaring spoort de verdragsstaten aan om elk toekomstig gebruik van clustermunitie door gelijk welke partij in gelijk welke omstandigheden te veroordelen. De politieke verklaring sterkt zo de conventie van Oslo en toont de stelligheid aan waarmee de verdragsstaten dit als onontkoombare internationale norm beschouwen. Geen overbodig statement: het voorbije jaar werd in vijf landen clustermunitie gebruikt, een ongeziene toestand sinds de inwerkingtreding van het verdrag van Oslo in 2010. [1]

“Meerdere landen leken het laatste jaar een zwakkere positie in te nemen door het gebruik van clustermunitie eerder flauw te veroordelen. De verklaring die in Dubrovnik is aangenomen, is een sterke aanmoediging. De tekst herinnert eraan dat nultolerantie geboden is ten aanzien van deze wapens. Op het terrein zien we zelf hoe gevaarlijk ze kunnen zijn voor burgers nu én op lange termijn”, zegt Anne Héry, beleidsverantwoordelijke voor Handicap International. Volgens de recente Cluster Munition Monitor zijn inderdaad 92% van de slachtoffers van clustermunitie burgers.

Meer aandacht voor slachtoffers

“De staten die lid zijn van het verdrag hebben eveneens hun vastberadenheid getoond in het ambitieuze actieplan dat ze heb uitgetekend voor de komende vijf jaar, zeker op het vlak van slachtofferondersteuning”, zegt Anne Héry. “Het actieplan omschrijft concrete middelen om de toegankelijkheid tot diensten te verbeteren voor overlevenden van clustermunitie en hun familie. Want de meeste slachtoffers komen uit agrarische of achtergestelde gebieden en hebben zelden toegang tot medische diensten of basiszorg.”

De conferentie boekte nog meer resultaat: in Dubrovnik ratificeerde Colombia als 96ste staat ter wereld het verdrag van Oslo en verbond zich ertoe geen clustermunitie te gebruiken, produceren, te verhandelen of op te slaan.  

Nacht van de inclusie

Tot slot greep Handicap International de conferentie in Dubrovnik aan om de kracht van slachtoffers in de verf te zetten met de nacht van de inclusie, die een dansvoorstelling en zitvolleybalwedstrijd met mensen met en zonder handicap voor het publiek in petto had. Het zij-evenement van Handicap International was een bijzonder geslaagd en hartverwarmend pleidooi voor een inclusieve samenleving.

 

[1] Libië, Zuid-Soedan, Syrië, Oekraïne en Jemen

Meer over dit onderwerp

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal
© A. Stachurski / HI
Mijnen en andere wapens

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal

Vier Mechelse herdershonden krijgen hun laatste trainingen door onze Belgische partnerorganisatie APOPO. Binnenkort gaan ze landmijnen opsporen in de tropische regio Casamance.

12.000 bommen treffen Gaza Mijnen en andere wapens Noodhulp

12.000 bommen treffen Gaza

Langdurigste en hevigste bombardementenreeks in de geschiedenis.