Goto main content

Crisis in Bangladesh: Handicap International voert noodhulp op

Bangladesh

Sinds eind augustus zijn meer dan 500.000 Rohingya vanuit Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht. Handicap International voert zijn humanitaire hulp op als antwoord op deze in de regio ongeziene crisis. Sinds 25 augustus bood de organisatie al humanitaire bijstand aan 15.000 mensen in nood.

  • Handicap International bracht zeven mobiele teams op de been. Deze teams van fysiotherapeuten, psychologen, sociaal werkers en kinderanimatoren bezoeken vluchtelingenkampen op zoek naar extreem kwetsbare mensen (zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met beperkte mobiliteit). Ze verwijzen hen door naar de beschikbare diensten, bieden hen onmiddellijke revalidatiezorg of psychologische bijstand en organiseren speelactiviteiten voor kinderen die getraumatiseerd of gestresseerd zijn door wat ze meemaakten.  

 

  • In partnerschap met een lokale organisatie, Center for disabilities and development, beheert Handicap International ook een volledig uitgerust assistentievoertuig voor fysiotherapiesessies en om maten te nemen voor protheses. Het vervoert speelgoed voor de kinderen en is in staat om gebieden te bereiken die voordien te afgelegen waren, wat ook het werk van de mobiele teams zal ondersteunen. 

 

  • Handicap International heeft ook vier onthaalpunten opgezet, waar de organisatie advies verstrekt over hygiëne, de preventie van cholera, de toegankelijkheid van humanitaire hulp enz.. Bovendien verstrekt ze er revalidatiezorg, psychologische bijstand en medische basiszorg voor minder ernstige verwondingen. De onthaalpunten bevinden zich in de nieuwe vluchtelingenkampen en per dag komen er gemiddeld 50 mensen langs. De komende dagen zullen er nog drie bijkomende onthaalpunten worden geopend. 

 

  • Handicap International werkt samen met de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) om mensen met speciale noden op te sporen (uiterst kwetsbare personen zoals zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met beperkte mobiliteit) in transitpunten die door de UNHCR werden opgezet. 

 

  • Momenteel bieden zo’n 100 personeelsleden van Handicap International en 200 vrijwilligers bijstand aan Rohingya-vluchtelingen. Ongeveer 700 personen kregen al revalidatiezorg, 4.000 kregen psychologische noodbijstand en we registreerden al bijna 6.000 uiterst kwetsbare personen.

 

Doe een gift voor onze noodhulpactie in Bangladesh

 

 

Meer over dit onderwerp

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend
© HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend

Handicap International verleent hulp in Bangladesh, India en Pakistan, waar de verspreiding van het Covid-19-virus alarmerende proporties aanneemt.

COVID-19: Nieuwe activiteiten
© HI
Gezondheid Noodhulp

COVID-19: Nieuwe activiteiten

De wereldwijde verspreiding van Covid-19 is een feit. Handicap International stuurt haar activiteiten voortdurend bij om kwetsbare personen bescherming te blijven bieden. De nadruk ligt op het sensibiliseren van de bevolking en de hulpverlening te verzekeren, met aandacht voor de psychosociale impact.

Samira, stap voor stap

Samira, stap voor stap

Samira maakt zich op om buiten te gaan spelen in het vluchtelingenkamp van Teknaf, in Bangladesh. Niet eenvoudig, na jaren tussen vier muren te hebben doorgebracht als gevolg van haar handicap. Samira lijdt namelijk aan hersenverlamming.