Noodhulp: laat kwetsbare slachtoffers niet in de steek

kinesitherapie na de aardbeving in Haïti in 2010.

© W. Daniels/Handicap International
 

Een aardbeving, overstroming, hongersnood of gewapend conflict … Gebeurtenissen die mensen kwetsbaar maken en om een snelle reactie vragen. Handicap International is een organisatie die tussenkomt bij crisissituaties. Wat bijzonder is aan Handicap International, is dat de organisatie focust op de meest kwetsbare slachtoffers: mensen met een handicap, zwangere vrouwen, ouderen, zieken, mensen die in afgelegen gebieden wonen … Tijdens noodsituaties worden ze immers maar al te vaak vergeten.

 

Om zo efficiënt mogelijk te werken, verdeelt Handicap International haar steun over twee doelgroepen: we zien erop toe dat aan de basisbehoeften van de meest kwetsbare slachtoffers wordt voldaan en organiseren specifieke zorg voor mensen met een handicap.

 

Klik hier en steun onze noodhulpprojecten!

 

Basishulp

Handicap International biedt kwetsbare mensen drinkbaar water, voedsel, onderdak en een hygiënische omgeving. Het gaat hier om heel concrete hulp: uitdelen van tenten, dekens, pakketten met noodzakelijke levensmiddelen (zeep, handdoeken, kookgerei). Dergelijke pakketten worden in logistieke basisplatformen opgeslagen. Onlangs opende Handicap International een tweede logistieke basis in Dubai, naast die van Lyon. “De pakketten worden er kant-en-klaar opgeslagen, klaar om verstuurd te worden”, legt Florent Baverey uit, logistiek medewerker verantwoordelijk voor noodhulpacties. “Dankzij de ligging van Dubai en de mogelijkheden van het luchtverkeer, kunnen we snel hulp bieden als er een crisis uitbreekt in Afrika of Azië.”

 

Handicap International zorgt er ook voor dat elk slachtoffer toegang krijgt tot de humanitaire hulp die andere organisaties verstrekken. Hoe kunnen mensen met een handicap of hoogzwangere vrouwen naar de voedselbedeling gaan, er in de rij staan wachten en vervolgens zwaar beladen de weg terug afleggen? Zijn drinkwatervoorzieningen, toiletten en douches wel toegankelijk? Handicap International maakt andere humanitaire hulporganisaties attent op dat soort vragen.

 

Dringende kinesitherapie

De teams van Handicap International snellen ook tijdens natuurrampen of gewapende conflicten de bevolking te hulp, en dat in een vakgebied waar de organisatie erg vertrouwd mee is: fysieke revalidatie. Na de aardbeving in Haïti, begin 2010, of die in China, in 2008, hadden veel slachtoffers ernstige letsels. In Haïti ging het vooral om amputaties en in Sichuan om ruggenmergletsels. Daarnaast kunnen ook schotwonden ernstige gevolgen hebben. Elk van die letsels vereist een specifieke behandeling. “Alle artsen ter plaatse zijn het ermee eens: kinesitherapie is van bij het begin van een crisissituatie erg belangrijk”, vertelt Viviane, een kinesitherapeute die één week na de aardbeving van januari 2010 in Port-au-Prince aankwam.
Om de meest kwetsbaren efficiënt te kunnen helpen, richt onze organisatie bij noodsituaties steunpunten (Disability and Vulnerability Focal Points) op, waar die mensen terecht kunnen voor hulp. Handicap International biedt hen directe steun, aangepast aan hun behoeften, en verwijst ze door naar de juiste hulpdiensten die door andere organisaties op touw werden gezet. Zo ziet Handicap International erop toe dat zij die de hulp het meest kunnen gebruiken, in tijden van crisis niet worden vergeten.