Eindelijk een opleiding

  • Prothese maken

Voor de aardbeving van 2010 bestonden er in Haïti geen opleidingen in de orthopedie. Handicap International zorgde voor een opleiding, waaraan een diploma is verbonden, zodat patiënten in eigen land opgevangen kunnen worden.

"Uit de eerste balans van gewonden na de aardbeving in januari 2010 bleek het noodzakelijk om orthopedische activiteiten op touw te zetten. Voor de ramp bestonden die niet", legt Patrick Sénia uit, programmadirecteur van Handicap International in Haïti. Terwijl duizenden mensen geamputeerd moesten worden en duizenden andere mensen lichamelijke letsels opliepen door de aardbeving, waren er bijna geen opvangmogelijkheden.

"Het is snel duidelijk geworden dat er niet enkel een chronisch gebrek was aan diensten, maar ook aan gekwalificeerd personeel om deze diensten aan te bieden. In de weken na de aardschok, nu bijna 4 jaar geleden, wilden onze noodhulpteams samenwerken met Haïtiaanse kinesitherapeuten. Maar we ontdekten dat er maar 13 Haïtiaanse kinesitherapeuten waren met een opleiding, van wie de helft in het buitenland zat. Onze teams hebben contact met hen opgenomen, waarna de meerderheid met ons ging samengewerken. Sommigen zijn nog steeds bij ons."

"We zijn zeer snel beginnen nadenken over hoe we deze vaardigheidskloof konden dichten. Wanneer onze teams namelijk minder activiteiten moeten uitvoeren en het land op termijn moeten verlaten, is het belangrijk dat mensen met een handicap en kwetsbare mensen ook lokaal opgevangen kunnen worden. Men kan het aantal mensen met een handicap in Haïti schatten op ongeveer 1 miljoen. Daarom hebben we besloten om jongeren op te leiden", legt Patrick uit.

Begin 2012 kregen studenten voor het eerst de kans om zich in eigen land in te schrijven voor een opleiding in de orthopedie, die georganiseerd werd door Handicap International. Deze opleiding bestaat uit cursussen van 24 maanden voor revalidatietechnici (assistent-kinesisten) en uit cursussen van 3 jaar voor orthopedische technici. Deze laatste deskundigen zullen in staat zijn om zelf protheses te maken of te herstellen. Het diploma is internationaal erkend. In minder dan een jaar kan Haïti op 70 revalidatietechnici en 32 prothesisten rekenen, die zo mensen met een handicap mee kunnen opvangen.

Lees meer in dossier: