20 november: Universele Dag van het Kind

Vandaag (20 november) viert Handicap International de verjaardag van het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind. De ngo organiseert al dertig jaar noodhulp en ontwikkelingshulp voor de meest kwetsbaren in het Zuiden. Dat zijn onder meer kinderen met een handicap, kinderen die er in een noodsituatie alleen voor staan of kinderen voor wie er geen of onvoldoende medische zorg is en daardoor het risico lopen op een handicap.

Handicap International zorgt ervoor dat kinderen niet door de mazen van het humanitaire hulpnet vallen met projecten voor een betere gezondheidszorg voor kinderen, noodhulpprojecten en projecten voor gemengd onderwijs voor kinderen met en zonder handicap.

Betere gezondheidszorg voor kinderen

In het Zuiden worden jaarlijks miljoenen kinderen met een handicap geboren of raken ze tijdens hun eerste levensjaren gehandicapt. Handicap International helpt mama’s die na een lange en moeilijke bevalling problemen ondervinden, verzorgt kinderen die met een handicap zijn geboren, sensibiliseert ouders over de risico’s die tot handicaps kunnen leiden en versterkt het gezondheidssysteem in haar projectlanden via de vorming van dokters en vroedvrouwen.

Klik hier en steun de projecten van Handicap International voor een betere gezondheid van mama's en kinderen in het Zuiden!

Noodhulp

In noodsituaties is het voor gehandicapte kinderen moeilijker om aan hulp te raken. Handicap International zorgt ervoor dat de hulp van andere humanitaire organisaties toegankelijk wordt voor de meest kwetsbare slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten. De ngo helpt kinderen in crisissituaties ook rechtstreeks, bijvoorbeeld met revalidatie na de recente aarbevingen in China en Haïti, bij de polio-epidemie in Congo-Brazzaville in 2011 of nu in Syrië.

Onderwijs voor iedereen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie blijven kinderen met een handicap vaker van school weg dan kinderen zonder handicap. Vooral in arme landen is dat het geval. Kinderen met een handicap stoppen ook sneller met school. Handicap International heeft in verschillende landen projecten om kinderen met en zonder handicap samen op de schoolbanken te krijgen. Het maakt het risico op sociale uitsluiting kleiner.