Khtoeup Veb, overlevende van een mijnongeval - John Vink/Magnum

Khtoeup Veb ging samen met vier vrienden bamboe sprokkelen om te verkopen. We schrijven 1979. Hij bevond zich op een paar kilometer van zijn dorp, Kouk Thmey, toen het drama gebeurde: hij trapte op een mijn. Zijn vrienden brachten hem naar het ziekenhuis en hij overleefde het, maar verloor wel zijn linkerbeen.

Tot in 1997 gebruikte Veb zelfgemaakte krukken, al kon hij daar onmogelijk goed mee werken. Daar kwam radicaal verandering in toen hij voor het eerst een prothese kreeg, in het revalidatiecentrum van Siem Reap.
Sindsdien kan hij weer normaal zijn werk doen.

Ondanks zijn 54 jaar stapt hij nog altijd met stevige tred en trekt hij samen met vrouw en kinderen naar het rijstveld. Onderweg steekt hij probleemloos rivieren over en houdt hij zich perfect in evenwicht op smalle, modderige dijken. Iedereen vormt een rij en plukt de rijst, onder een loden zon, terwijl zijn kleinkinderen, die nog te jong zijn om te werken, op vlakbij gelegen moerasland ravotten.

Khtoeup Veb gaat nog altijd regelmatig naar het revalidatiecentrum, op 80 km van bij hem thuis. Zijn beschadigde prothesen moeten immers af en toe hersteld of vervangen worden. Hij kan er alleen maar naartoe met een motortaxi, wat hem telkens 60.000 riel kost. Een groot bedrag voor deze boer, die zich nooit zou kunnen laten behandelen in het centrum als hij dat zelf zou moeten betalen. Vandaar dat Handicap International naast zijn materiaal-, kinesitherapie- en verblijfskosten ook zijn transportkosten terugbetaalt.