Goto main content

Gewond in Gaza: 3 getuigenissen

Gezondheid Noodhulp Revalidatie

Duizenden Palestijnen raakten in het voorjaar van 2018 gewond tijdens demonstraties in Gaza. Vele gewonden stonden voor een lange en moeilijke revalidatie. Ze kunnen gelukkig ook nu nog rekenen op de teams van Handicap International (HI) en onze partnerorganisaties.

Ahmad toont de wonde aan zijn rechterbeen aan een medewerker van het mobiele team.

Duizenden Palestijnen raakten in het voorjaar van 2018 gewond tijdens demonstraties in Gaza. Vele gewonden stonden voor een lange en moeilijke revalidatie. Ze kunnen gelukkig ook nu nog rekenen op de teams van Handicap International (HI) en onze partnerorganisaties.

Ahmad: “Ik had de hoop op een normaal leven opgegeven.”

Ahmad (16) kreeg een kogel in zijn rechterbeen, net onder de knie. Na vier operaties kon hij weer naar huis, maar hij kwam nauwelijks zijn bed uit. Ahmad woont op de vierde verdieping en zelfs de kleinste verplaatsing was een hele uitdaging. Zijn moeder moest met alles helpen. Ahmad keerde helemaal in zichzelf. De familie mocht niet zien dat hij zwak was en zich niet kon bewegen. 

Intussen krijgt hij regelmatig bezoek van een partnerorganisatie van HI. Het mobiele team zorgde ervoor dat hij meer bewoog en voor zichzelf kon zorgen. Het leerde hem ook om met de krukken te stappen die hij van HI had gekregen. Daardoor kon Ahmad amper twee weken na zijn ontslag uit het ziekenhuis opnieuw naar school. Dankzij de psychologische bijstand van onze partnerorganisatie heeft hij zijn vertrouwen herwonnen. Ahmad wil burgerlijk ingenieur worden en Engels studeren.

Mazen: Eén kogel, verschillende trauma’s

Mazen (33) is een ambulancier. Hij werd opgeroepen naar de grens, waar de demonstraties plaatsvonden, toen een kogel zijn beide benen perforeerde. Werken kan hij niet meer.
Mazen had zeven operaties nodig. Hij hoopt dat hij Gaza mag verlaten voor een nieuwe operatie waardoor hij opnieuw zou kunnen gaan. Maar de opgeladen schade is niet enkel fysiek, Mazen lijdt ook mentaal onder de situatie. 

De partnerorganisatie van HI bezoekt hem vaak om zijn verband te verversen en de wonden te controleren. Hij kreeg krukken en een rolstoel, een kinesist leerde hem op opnieuw te wandelen. Maar het herstel zal veel tijd in beslag nemen.

Om volledig te herstellen, moet Mazen nog eens geopereerd worden. Die operatie baart hem zorgen, en Mazen zat mentaal al aan de grond. Daarom krijgt hij van HI ook psychologische hulp, zodat hij opnieuw gelooft in een toekomst voor zichzelf en zijn familie. 

Nehad: “Ik zie nog steeds af van de pijn”

Nehad (29) is getrouwd en heeft 2 kinderen. Hij stond vlakbij zijn woning toen een kogel door zijn rechterbeen ging om in zijn linkerbeen te versplinteren, wat voor veel schade zorgde. De jonge vader had meer dan twintig operaties nodig en verbleef vele maanden in het ziekenhuis. Nog is zijn lijdensweg niet voorbij. Hij geeft maandelijks 300 euro uit aan pijnstillers en antibiotica, beiden essentieel voor zijn herstel. Nehad kan niet meer werken en is dus financieel afhankelijk van zijn familie. 

De meeste tijd brengt hij door in de zetel in zijn woonkamer. Daar ontvangt hij ook de mobiele teams die fysieke en psychologische steun verlenen. Dankzij het advies van de kinesisten en zijn krukken kan hij zich opnieuw verplaatsen.

“Nehad is vastberaden om zijn autonomie te herkrijgen en hij toont veel moed. Hij zal nog meer operaties moeten ondergaan. Hopelijk zal hij dankzij de revalidatiezorg die hij krijgt van HI en onze partners kunnen herstellen,” vertelt Abedelrahman Abu Hassanien, projectmanager van HI in Gaza. 
 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.