Goto main content

Iedereen telt mee, ook bij noodhulp

Noodhulp

75% van de personen met een handicap vinden dat ze van de humanitaire hulp worden uitgesloten. Dat blijkt uit een studie van Handicap International. Onze organisatie dringt er bij overheden, internationale agentschappen en ngo's op aan om in hun humanitaire acties meer rekening te houden met de behoeften van personen met een beperking.

Jongen in rolstoel test een waterpomp uit.

75% van de personen met een handicap vinden dat ze van de humanitaire hulp worden uitgesloten. Dat blijkt uit een studie van Handicap International. Onze organisatie dringt er bij overheden, internationale agentschappen en ngo's op aan om in hun humanitaire acties meer rekening te houden met de behoeften van personen met een beperking.

Drie kwart van de personen met een handicap die in een enquête van Handicap International werden bevraagd, bevestigden onvoldoende toegang te krijgen tot essentiële humanitaire diensten zoals de bevoorrading met water en voedsel, gezondheidsdiensten en tijdelijke onderkomens. [1] Deze resultaten werden in oktober 2015 gepubliceerd in het rapport Disability in humanitarian context.

Uit het rapport blijkt ook dat 54% verwondingen hebben opgelopen door een conflict of ramp, die in sommige gevallen tot een bijkomende handicap hebben geleid. Ook zegt 27% het slachtoffer te zijn geweest van fysiek, seksueel of psychisch geweld.

Het rapport toont aan dat personen met een handicap de meest kwetsbare groep zijn bij een humanitaire ramp en dat ze nood hebben aan maatregelen voor een betere bescherming. De conclusie luidt dan ook dat personen met een handicap te vaak onder de radar blijven van humanitaire organisaties in tijden van crisis, zoals conflicten of natuurrampen.

Talrijke obstakels

“Personen met een handicap stuiten op heel wat obstakels om toegang te krijgen tot humanitaire hulp”, aldus Camille Gosselin, lobby- en beleidsverantwoordelijke humanitaire acties bij Handicap International.

“De redenen zijn legio: een gebrek aan informatie over de beschikbare diensten, moeilijke toegang omdat de diensten te veraf liggen, infrastructuren die niet aangepast zijn voor mensen met een handicap, …”

De oplossing ligt nochtans soms voor de hand, zegt Camille Gosselin: ‘Soms vraagt het niet meer dan een beetje gezond verstand, want er zijn bijvoorbeeld heel wat vluchtelingenkampen waar mensen de trap op moeten naar waterpunten en toiletten. Iemand met een rolstoel kan daar dus geen gebruik van maken! We moeten die discriminatie echt een halt toeroepen.”

Voer voor discussie op Humanitaire Wereldtop

Handicap International besluit daarom haar rapport met een oproep aan regeringen, internationale agentschappen en ngo's om bij het opstellen van hun programma’s meer rekening te houden met personen met een handicap. Mensen met een handicap moeten daarbij gehoord worden, want zelf weten ze het beste wat ze nodig hebben.

Onze organisatie wijst er ook op dat het noodzakelijk is dat instellingen hun diensten en infrastructuren aanpassen voor mensen met een handicap.

Het rapport werd midden oktober 2015 alvast voorgesteld tijdens een bijeenkomst van 900 vertegenwoordigers van de humanitaire sector in Genève, ter voorbereiding op de Humanitaire Wereldtop die in mei 2016 in Istanbul doorgaat en ijvert voor een hervorming van het mondiale humanitaire systeem.

De huidige discussies ter voorbereiding op de Humanitaire Wereldtop zouden moeten uitmonden in duidelijke beloften om ervoor te zorgen dat de humanitaire hulpverlening eindelijk rekening houdt met mensen met een handicap.

Inclusie voorop bij eigen acties

De programma’s van Handicap International focussen op de noden van de meest kwetsbare personen (afhankelijk van de context: personen met een handicap, gewonden, ouderen, chronisch zieken, …). Denk bijvoorbeeld aan ‘Disability and Vulnerability Focal Points’: tijdelijke, flexibele structuren in het hart van getroffen gemeenschappen, vaak in aanwezigheid van mobiele teams, die ervoor zorgen dat kwetsbare personen toegang krijgen tot de hulpverlening.

Onze organisatie biedt ook steun aan tal van andere humanitaire organisaties, om er zeker van te zijn dat ze toegankelijk zijn voor iedereen (bv. aangepaste onderkomens en sanitair). Onze teams geven ook opleidingen en leiden sensibiliseringscampagnes bij het humanitair personeel, zodat zij de meest kwetsbare mensen beter kunnen opsporen en in hun zorgverlening betrekken.

 

[1] De enquête werd tussen april en juni 2015 uitgevoerd bij personen met een handicap, organisaties voor de bescherming van personen met een handicap en humanitaire organisaties over humanitaire hulp. Wereldwijd werd de enquête door 769 mensen ingevuld.

 

Meer over dit onderwerp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.