Een prothese voor Firas

In april 2012 kwam een bom terecht op het huis van Firas en zijn familie in Syrië. Firas raakte zwaargewond en werd zo snel als kon naar buurland Libanon gebracht, om daar de nodige medische verzorging te krijgen. “Mijn zoon moest zes maanden in het ziekenhuis blijven. Door de bom verloor hij een deel van zijn rechterbeen, waar nog steeds metaalscherven in zitten. Zijn linkervoet raakte ook gewond”, vertelt de papa van Firas.

“Toen we hier aankwamen, weigerde hij twee maanden lang om een voet uit het huis te zetten, omdat de andere kinderen hem uitlachten met zijn geamputeerde been en zijn rolstoel”, zegt de papa nog.

Handicap International hielp Firas met zijn revalidatie. Onze teams gaven hem een wandelrek, waarmee hij terug zijn eerste stappen zette. Daarna kreeg Firas een nieuwe prothese. "In het begin was het echt moeilijk, maar beetje bij beetje raakte ik eraan gewoon", zegt de jongen.  Een kinesitherapeute en een sociaal werker van Handicap International helpen hem momenteel met revalidatie-oefeningen die zijn spieren versterken en evenwicht aanscherpen.

In zijn vrije tijd houdt Firas zich graag bezig met het herstellen van kapotte fietsen die hij op straat vindt. Hij heeft ook een klein aanhangwagentje ineengeknutseld, dat hij aan zijn fiets hangt en waarmee hij zijn kleine broer kan rondrijden in de buurt.

Firas gaat graag naar school, al kan hij er niet steeds naartoe. “De school voor de Syrische kinderen is al een paar weken gesloten”, zegt hij. “Ik verlang om terug te gaan. Ik wil veel bijleren en later goed studeren, zodat ik op een dag een ziekenhuis kan runnen.”