Een ervaring die me in het diepste van mijn ziel geraakt heeft

afbeelding van Didier Clerbaux

10 dagen na mijn terugkeer van Haïti voel ik dat die ervaring me in het diepste van mijn ziel geraakt heeft. Het is een sterke uitspraak. Wat heeft er me dan zo getroffen?

  • Het contrast tussen onze manier van leven in België en het leven in Haïti, oftewel weelde versus armoede.
  • Ik geniet momenteel met volle teugen van de vrijheid in mijn land. Het is niet gemakkelijk om in de Haïtiaanse onveiligheid te leven, om niet zomaar over straat te kunnen lopen omdat je misschien een potentieel doelwit bent.
    Toen ik naar België terugkeerde, heb ik een tussenstop gemaakt in Miami. 's Ochtends, toen ik mijn ogen amper had geopend, ben ik vlug opgestaan ... omdat ik in de straat wou lopen ... helemaal vrij! Ik had een glimlach op de lippen ... een bijzonder moment. Ik was verrast door hoe goed het voelde. Wat is vrijheid toch belangrijk!

Ik heb nogmaals ondervonden dat, om als mensen samen te leven, het belangrijk is Liefde delen. Meer nog dan alle materiële hulp en technische competentie, is er zijn voor de andere misschien wel het mooiste geschenk. Ik heb met mijn collega's kunnen meewerken aan de oprichting van een organisatie voor gezondheidszorg. Maar meer dan dat waren de menselijke relaties met de patiënten erg waardevol. Honderden Haïtianen werden betrokken bij het project en werden vergoed voor het organiseren van de voorzieningen van Sarthe. Ze krijgen een loon dat hen kan helpen. En nog belangrijker dan het financiële aspect dat toch wel belangrijk is in zo'n situatie, zijn de banden die ontstaan zijn ... Ik denk daarbij vooral aan onze hulpkinesisten die in zichzelf eigenschappen ontdekt hebben waarvan ze niet wisten dat die bestonden, de vaardigheid om om te gaan met gewonden. Voor hen zijn er nieuwe perspectieven, sommigen willen zelfs verder studeren ...

Een probleem kan altijd de bron van groei zijn. Samenleven met anderen maakt het makkelijker om problemen te overkomen.

Ik dank iedereen die ons gesteund heeft, het project steunt, en iedereen die nu nog ter plaatse is. Mijn hart is bij jullie, jongens!

Didier Clerbaux

De vorige kine-coördinator