Bewogen dagen in Benin

afbeelding van Els Beelen

Sinds ons vorig blogbericht hebben we opnieuw niet stilgezeten. Zaterdag hadden we een afspraak met de kernleden van RAPHAL. Dit is het netwerk van organisaties voor personen met een beperking dat door Handicap International werd opgezet. Door RAPHAL zijn CAS en Lion Handisport mer elkaar in contact gekomen. Het was een heel interessante ontmoeting waar we leerden dat het heel belangrijk is dat organisaties van personen met een beperking samenwerken om iets gedaan te krijgen van de overheid. Rahman van Lion Handisport benadrukte meermaals dat de strijd voor mensen met een beperking geweldloos moet zijn, naar het goede voorbeeld van Nelson Mandela. De energie en strijdlust om iets te veranderen aan de situatie van personen met een beperking in Benin was tijdens de vergadering opnieuw overduidelijk.

Daarna mochten Karin en Marcus eindelijk weer eens de handen uit de mouwen steken. Als fervente sportfanaten werden ze immers wat zenuwachtig van al dat stilzitten en wachten. We spraken af op een veldje van zand en beton waar een training 'goalbal' zou plaatsvinden. Goalbal is een balsport specifiek voor personen met een visuele beperking. Het is verbazend dat ze op zo'n terrein een training goalbal kunnen laten doorgaan. Naar onze veiligheidsnormen is het ondenkbaar om deze sport te spelen op een ongelijk betonnen terrein, waar dan ook nog eens een bus geparkeerd staat. Maar iedereen gaf het beste van zichzelf en ook Marcus trok even zijn blinddoek aan voor een potje goalbal.

Zondag waren we uitgenodigd op de training rolstoelbasketbal van Lion Handisport. De opkomst was overdonderend en de energie waarmee de spelers zich in het spel gooiden was indrukwekkend! Het materiaal waarmee zij zich uit de slag moeten trekken is van heel slechte kwaliteit. Maar Marcus merkte terecht op dat het spelconcept en het spelplezier helemaal hetzelfde blijven, ondanks het grote verschil in kwaliteit van materiaal.

Daarna gaven Karin en Marcus een Boccia-initiatie aan de rolstoelbasketters en de aanwezige fanclub. Boccia is een soort petanque aangepast voor mensen met een zware beperking. Ook hier was het enthousiasme van de aanwezigen hartverwarmend.

Maandag zetten we onze kennismaking met de activiteiten van Lion Handisport verder door deel te nemen aan de training tafeltennis in rolstoel, gewichtheffen en atletiek. We ontmoetten de nationale trots die 170 kilo in 'bench press' kan stoten. Marcus en Karin namen deel aan de competitie speerwerpen en kogelstoten vanuit zitpositie, met behoorlijk goede resultaten. Maar bovenal hadden we bewondering voor één van de vrouwen, die ondanks haar ernstige beperkingen, met heel veel moeite op en af een stoel klauterde om te kunnen werpen.

In de namiddag hadden we een afspraak aan het olympisch zwembad van Cotonou, gevuld met behoorlijk troebel water. Een vijftal mensen met een beperking toonden hun kunnen en genoten samen met ons van het verfrissende water. We zagen op dat er nog heel wat technische vooruitgang kan gemaakt worden. Maar hun doorzettingsvermogen en positivisme verwondert ons dag na dag.

In het terugkeren reden we langs Vital, die een organisatorische functie binnen de club Lion Handisport heeft en daarnaast dj is. ’s Avonds werden Els en Rahman voor de leeuwen geworpen in een sportprogramma op de nationale televisie. We waren uitgenodigd om het uitwisselingsproject van Handicap International te duiden en de link naar sport aan te geven. Rahman van zijn kant benadrukte het belang van werkgelegenheid voor personen met een beperking én hun strijd voor gelijke rechten. De kijkers werden uitgenodigd om de volgende dag de demonstratiewedstrijd rolstoelbasket bij te wonen. Het interview werd zeer goed bevonden, zowel door de Belgische delegatie als door de kijkers in Benin.

Vandaag, dinsdag, geven we dus samen met Lion Handisport een demonstratie rolstoelbasketbal aan de universiteit in Cotonou. In de pauze wordt nogmaals een demonstratiewedstrijd Boccia gepland. Gelukkig hebben we de echte ballen van Parnas meegebracht zodat iedereen het competitiemateriaal kan zien en deze sport eventueel kan organiseren met ander materiaal ter plaatse.