Combiaans en Benins bezoek

afbeelding van Els Beelen

Dinsdagavond 14 mei landden Ana Piedad en Miriam van twee Colombiaanse organisaties (Corfrodis en Fundisca) voor mensen met een handicap op Belgische bodem. België liet zich meteen langs zijn mooiste kant zien met een staking van de bagage afhandelaars en temperaturen en een wolkendek waar je niet meteen vrolijk van wordt. Maar onze twee Colombiaanse bezoekers lieten zich niet kisten en lopen over van optimisme. De komende twee weken zullen ze samen met hun partnerorganisatie Handicum meer leren over de ondersteuning van mensen met een (verstandelijke) beperking.

Ana Piedad was uitgelaten tijdens de eerste vergadering. Het feit dat ze zonder bagage in België waren en niet wisten wanneer ze deze terug zouden hebben, stoorde hen niet in het minst. Ze waren heel nieuwsgierig om hier heel veel op te steken. Al maakte ze zich geen illusies en besefte ze dat de Belgische context helemaal verschillend is van de Colombiaanse. Maar ze gelooft dat deze verschillen ook interessant kunnen zijn om veel te leren.

Miriam heeft heel wat vragen. “Welke beperking komt het meest voor in België?”, “Werken mensen met een beperking hier?”, “Kunnen kinderen met een beperking studeren?” en “Welke rol heeft de familie van mensen met een beperking?”. Tijdens hun bezoek in België gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Ondertussen hebben Ana Piedad en Miriam al een aantal bezoeken op hun teller staan. Zoals het bezoek aan Mariënstede, een centrum voor dagbesteding en woonondersteuning voor mensen met een beperking. Dit was voor hen een heel interessant bezoek. In Colombia probeert men de ondersteuning voor mensen met een beperking zoveel mogelijk in te bedden in de gemeenschap. Dit wil zeggen dat het nabije netwerk van iemand met een beperking zoveel mogelijk wordt ondersteund. We leerden dat ze in Mariënstede ook steeds trachten om hun werking in te bedden in de lokale context. Deze manier van werken was heel inspirerend van Miriam en Ana Piedad die ook in Colombia trachten om een centrum voor ondersteuning van mensen met een beperking op te richten. Ook opvallend voor hen is dat er in België veel aandacht wordt besteed aan de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. In Colombia worden enkel mensen met het Syndroom van Down erkend als personen met een verstandelijke beperking omdat dit heel zichtbaar is. Voor de rest moeten mensen met een verstandelijke beperking het maar zien te redden in de samenleving zonder gepaste ondersteuning.

Zaterdag 18 mei kwamen Therese en Evelyne van de Beninse organisatie SOS Handicap Mental Benin aan in België. Zij zijn hier in het kader van een uitwisseling met de organisatie Groep Ubuntu. De komende week zullen de Colombiaanse en Beninse vertegenwoordigers samen een aantal andere organisaties ontmoeten, getuigen over hun ervaringen met handicap in hun land en deelnemen aan de activiteiten van hun partnerorganisaties, Handicum en Groep Ubuntu.

Lees meer in dossier: