Onze Nieuwe Cambodjaanse Toekomst

afbeelding van Els Beelen

Het is vandaag reeds dag drie voor Onze Nieuwe Toekomst in Cambodja. Vrijdagochtend landden we in Phnom Penh, de hoofstad, en enkele uren later hadden we alvast een vergadering met de medewerkers van de Komar Pikar Foundation en iemand van de ROSE Group. Samen bespraken we het programma van volgende week en het belooft een heel interessante week over de rechten van mensen met een verstandelijke beperking te worden!

Gelukkig werden er twee dagen rust in het programma voorzien om te bekomen van onze jetlag en te wennen aan het tropisch klimaat. Vandaag was het slechts 32 graden en dat was een heuse verademing na de voorbije twee dagen wanneer de temperatuur steeds tegen de 40 graden schurkte. Maar de hitte hield ons niet tegen om alvast de Cambodjaanse cultuur op te snuiven en Phnom Penh en omstreken wat te verkennen. Danny van Onze Nieuwe Toekomst legde alvast contacten met de lokale bevolking (zie foto).

Nieuwsverslaafd als we zijn, keken we gisteren even op internet naar wat er zoal gebeurd was in de wereld. We lazen dat de Verenigde Naties zich op de borst klopt en stelt dat de wereldwijde armoede razendsnel aan het dalen is. Nogal bevreemdend om te lezen in een omgeving waar het merendeel van de bevolking lijkt te vechten om te overleven. Cambodja is na het schrikbewind onder Pol Pot en zijn gewelddadige Rode Khmer onwaarschijnlijk snel terug rechtop gekrabbeld. Je ziet aan heel veel kleine dingen dat mensen vooruit willen en het juk van het verleden willen afwerpen. Heel tekenend is hun oprecht warme blik en glimlach!

Maar het oorlogsverleden van Cambodja laat zijn sporen na en zijn bevolking is nog steeds heel kwetsbaar. Mensen met een beperking zijn dan nog eens extra kwetsbaar. Onze collega’s van de Komar Pikar Foundation vertelden ons dat mensen met een verstandelijke beperking nog eens tot de meest kwetsbaren van die groep behoorden. Maar ook zij blijven niet bij de pakken zitten! De komende dagen ontdekken we de activiteiten van de ROSE Group die opkomt voor de rechten van personen met een verstandelijke beperking. Marijke en Danny van Onze Nieuwe Toekomst zijn alvast klaar om over hun ervaringen als voorvechters van de rechten van mensen met een verstandelijke beperking in België te vertellen!