Karibu!

afbeelding van Jeroen Stol

Karibu betekent welkom in Swahili. En welkom heb ik me gevoeld, de eerste twee weken in Kenia. Ik ben hier nog maar pas en mijn hoofd zit al vol indrukken.

De eerste twee dagen was ik in ons kantoor in Nairobi. Ik leerde er mijn nieuwe collega’s kennen en werd gebriefd over onze projecten. Niet alleen onze projecten in Kenia, maar ook die in Somaliland. Vanuit Nairobi coördineren we het programma voor die twee landen. De voorbij twee – wat overweldigende- weken heb ik al Kitale en Dadaab bezocht.

Kitale is een prachtige stad aan de Mount Elgon, dicht bij de Oegandese grens. Recent hebben we in die regio projecten geleid voor de bestrijding van hiv/aids, geweld tegen vrouwen en diabetes. Op dit moment loopt er het project ‘Ubuntu’, voor de bescherming van kinderen. Het is triest en choquerend dat zulke projecten nodig zijn. Seksueel en ander geweld tegen kinderen dat fysieke en psychologische trauma’s veroorzaakt is een verborgen drama. We werken aan preventie, diagnose van problemen en we verwijzen slachtoffers naar de nodige hulp. Bovendien komen we op voor de rechten van slachtoffers en spannen we ons in om daders voor het gerecht te krijgen. Mijn collega’s verzekerden me dat hun werk veel ingewikkelder is dan wat het op het eerste zicht lijkt …

Dadaab dan. Het is een stad van 30.000 inwoners, aan de grens met Somalië, waar de bekende vluchtelingenkampen zich bevinden. In de kampen verblijven zo’n 500.000 vluchtelingen. Hun noden en de uitdagingen op vlak van veiligheid zijn enorm.

Terug naar het welkomgevoel. Het is ongelofelijk hoe vriendelijk de mensen hier zijn. Geen cultuurshock dus na Cambodja. Hoewel … Zowel in Dadaab als in Kitale waren er after work events. Die eindigden telkens op de dansvloer. En laat dansen nu een van mijn zwakste punten zijn. Een collega zei me subtiel ‘you are not too bad’, wat ik als een subtielere versie van ‘this is awful’ opvatte. Om goed en wel te integreren, weet ik dus waarop geoefend.

Ik hou jullie op de hoogte, zowel van het werk als van de trivialere gebeurtenissen hier.

Jeroen Stol
Programmadirecteur