Aankomst in Phnom Penh

afbeelding van Joram Van Holen

Na aankomst in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, nam ik samen met mijn vrouw en zoontje onze intrek in een guest house vlakbij het hoofdkantoor van Handicap International.

Na enkele dagen van gewenning en verkenning werd de hele familie ontvangen bij de country director van Handicap International België (HIB) - Cambodja, Jeroen Stol. In het hoofdkantoor kregen we een briefing en een korte rondleiding langs alle programma’s en hun projecten. In de namiddag mocht ik dan genieten van een kleine spoedcursus Khmer, de landstaal van Cambodja, en werd ik nog gebrieft over enkele belangrijke culturele gebruiken.

Tijdens de rondleiding had ik al snel door dat het van primair belang was om spoedig een duidelijk overzicht te verwerven in de structuur en werking van HIB-Cambodja. Aangezien ik zelf in sta voor mijn planning om de komende zes weken zo goed mogelijk gevuld te krijgen en alle opdrachten rond te krijgen, begon ik dan ook meteen met alle programma’s waar HIB zich op richt in Cambodja uit te pluizen.

De activiteiten van HIB in Cambodja zijn verankerd in vier kern programma’s: de fysische rehabilitatie, de landmijnen problematiek , verkeersveiligheid en ‘rechten en inclusie’ van mensen met een handicap. Elk programma huist op zijn beurt enkele projecten. Komende weken zullen de meeste van deze projecten in woord en beeld aan bod komen, maar laat me alvast beginnen met het ‘Happy Child Project’ , onderdeel van het programma ‘fysische rehabilitatie’.