Handicum met Handicap International naar Colombia

afbeelding van Els Beelen

Van 14 tot en met 30 april verblijven Koen en Stef – van de Vlaamse vormingsorganisatie Handicum – in Colombia. Ze vertrekken samen met Els, die bij Handicap International verantwoordelijk is voor het project ‘solidaire organisaties’. Ter plaatse zal het drietal kennismaken met de mensen van Fundisca en Corfrodis, twee Colombiaanse verenigingen voor personen met een handicap.

Fundisca en Corfrodis zijn twee van de tien Colombiaanse organisaties die door Handicap International worden ondersteund. De organisaties zorgen ervoor dat mensen met een handicap op een zelfstandige en actieve manier kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven, in hun vertrouwde leefomgeving.

Colombia is een groot land, ongeveer 36 keer de oppervlakte van België. Het land wordt al meer dan 45 jaar gekenmerkt door een hevig intern conflict. Het decennialange conflict laat duidelijke sporen na: het binnenland is bezaaid met landmijnen. Die eisen heel wat dodelijke slachtoffers, anderen raken ernstig gewond en houden er een blijvende handicap aan over. Het conflict in Colombia is erg complex. De gewapende actoren bestaan niet alleen uit guerrilla’s zoals de FARC. Een groot deel van het aantal moorden, ontvoeringen en gedwongen verdwijningen in Colombia zijn op rekening te schrijven van de paramilitaire groepen die al dan niet banden hebben met de politie en het leger.

Colombia is ook een land van grote tegenstellingen. De bekende Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez verwoordt het als volgt: “Wij Colombianen zijn impulsief en sentimenteel, de menselijke warmte is er sterker dan het wantrouwen, de liefde voor het leven is immens… en toch moorden wij elkaar uit.” (uit ‘Para un pais al alcance de los niños’).

Colombia laat je niet meer los, beweert iedereen die er ooit voor korte of lange tijd verbleef. Wij zijn er alvast van overtuigd dat ons bezoek aan onze Colombiaanse partnerorganisaties een onvergetelijke ervaring wordt, waaruit we heel wat zullen leren. Want dat is het uiteindelijke doel van deze uitwisseling. Koen en Stef van Handicum zullen ontdekken wat Fundisca en Corfrodis voor hun leden doen en wat het betekent om in Colombia met een handicap door het leven te moeten. Die ervaringen nemen zij mee naar huis en geven ze op hun beurt aan hun leden door. Later komen Fundisca en Corfrodis naar België om hier kennis te maken met Handicum. De drie organisaties zullen op termijn ook deel uitmaken van een netwerk van organisaties van en voor mensen met een handicap, in België en in het Zuiden.