Klaar voor vertrek

afbeelding van Els Beelen

Zaterdagavond 14 april landen we in Medellín, hoofdstad van de provincie Antioquia. In Medellín bevindt zich het hoofdkantoor van Handicap International Colombia. Vanuit Medellín reizen we tijdens de eerste week naar Frontino, om er uitgebreid kennis te maken met het werk en de mensen van Corfrodis. Een weekje later doen we hetzelfde in Caucasia, waar we de medewerkers en de doelgroep van Fundisca ontmoeten.

Het doel van het werkbezoek is de uitwisseling tussen de Belgische en Colombiaanse organisaties Handicum, Corfrodis en Fundisca. Ze zullen van elkaar leren en zo samen sterker worden. De uitwisseling is een onderdeel van het project ‘solidaire organisaties’ van Handicap International. Het project ontwikkelt samenwerkingsverbanden over de grenzen heen zodat organisaties elkaar kunnen versterken in hun werk rond de rechten van mensen met een handicap.

Ter plaatse zullen ervaringen met en meningen over mensen met een handicap worden uitgewisseld. We zijn heel erg benieuwd naar de verschillende ideeën en opvattingen in beide landen. Een aantal thema’s en interessevelden zijn gemeenschappelijk voor Handicum en de Colombiaanse verenigingen. We zullen het dan ook voornamelijk hebben over autonomie en de rechten van personen met een handicap, het burgerschapsmodel en de integratie van mensen met een handicap. Meer specifiek zullen we focussen op de sensibilisatie van familie en vrienden van mensen met een handicap.

In Colombia wacht ons een boordevol programma, met heel wat vergaderingen. Tussendoor nemen we ook deel aan de activiteiten, om kennis te maken met de aanpak en dagelijkse werking van Corfrodis en Fundisca. 

Tenslotte kijken we ernaar uit om na onze terugkeer ervaringen te delen met vrienden, geïnteresseerden én andere partnerorganisaties die betrokken zijn bij de internationale uitwisseling van Handicap International. Op die manier willen we ons steentje bijdragen om de publieke en politieke aandacht voor een wereldwijd thema als handicaps een duwtje in de rug te geven.