Een onvergetelijke ervaring

afbeelding van Leen Groffils

Mijn missie zit erop! 4 weken Sarthe. Het was een ervaring die ik mijn hele leven niet zal vergeten. Het was een levensles van jewelste. Fysiek en, in het begin, ook emotioneel zwaar.

De verhalen van de mensen, de vreselijke beproevingen die deze mensen hebben doorstaan, waren om kippenvel van te krijgen. De lichamelijke verminkingen tarten de verbeelding.

Maar wat het meest blijft hangen, is de levenskracht en doorzettingsvermogen van onze patiënten. Ze willen verder met hun leven, al is het met een lichamelijke beperking.

Makkelijk zal het zeker niet zijn. Haïti is een hard land om in te wonen, zelfs als je gezond en wel bent. Voor mensen met een handicap is het nog zoveel moeilijker. Het land is ook niet voorbereid op mensen met beperkingen. De wegen zijn slecht, het openbaar vervoer voldoet niet, de patiënten worden niet of nauwelijks opgevolgd, er is geen sociale zekerheid,… Kortom, er is nog veel werk aan de winkel in Haïti.

Ik kijk ook met veel warmte in het hart terug naar mijn collega-kinesisten Arno, Agathe, Muriel, Ann D, Aisha en Marie Laure. Het was aangenaam samenwerken. Het klikte gewoon. Zij zijn een grote factor geweest in het welslagen van mijn missie. We hebben samen gezweet, gelachen en vooral heel hard gewerkt met maar één doel voor ogen: onze patiënten zo goed mogelijk terug op weg helpen.

Ook onze lokale medewerkers zal ik niet snel vergeten. Ann, Rico, Romel, Billy en Tina. Ieder van hen heeft bergen kwaliteiten en de wil om gekwetste landgenoten te helpen.

Er zijn nog vele mensen die ik wil danken, het zijn er te veel om op te noemen. Ook de samenwerking met de andere stafleden was heel bijzonder. Het is een totaal andere aanpak dan hier in België. Het was even wennen in het begin maar nu ik terug in België ben, zal ik weer een klik in de andere richting moeten maken.

Kortom, ik ben over de ganse lijn positief over het werk, het verblijf en de samenwerking.

Ik dank dan ook Handicap International voor deze onvergetelijke ervaring.

Groeten