De ene Luc verzorgt de andere

afbeelding van Luc Etienne

Luc is 39 jaar... Toen hij ‘s nachts terugkwam van zijn werk, werd hij verrast door een gewapende aanval. Luc moest van een brug springen om levend uit de aanval te geraken.

Vijf dagen en vijf nachten bleef Luc liggen op het beton, tot zijn vrouw hem eindelijk vond. Hij ging naar een ziekenhuis, waar hij niet kon blijven wegens te veel patiënten en te weinig middelen. Na een verblijf in een tweede ziekenhuis, ging hij terug naar huis. Maar het ging niet beter met Luc en een maand later mocht hij naar het ziekenhuis in Nana Yamusso. Hij kan noch rechtstaan, noch blijven zitten en hij heeft geen kracht in zijn armen en handen. Luc heeft dus tetraplegie, waardoor hij gedeeltelijk verlamd is.

Zijn elfjarige dochter Doris blijft bij hem en verzorgt hem. Ze helpt hem om rechtop te blijven, van plaats te veranderen, uit de weg te gaan... En dat alles met een schitterende glimlach. Haar moeder blijft thuis om voor de twee andere kinderen van vier jaar en vier maanden te zorgen.

Ik heb Luc kinesitherapie gegeven. We praten even en dan vertelt hij me wat hem zorgen baart: dat Doris door hem niet naar school kan... Doris heeft een uitstekend gemiddelde behaald en mag naar het zesde. Haar droom: piloot worden.

Luc heeft nog een lange weg af te leggen. Hij moet versterken en oefeningen doen om te bewegen. We moeten ook nog een rolstoel voor hem vinden.

In Abidjan gaat het er weer rustiger aan toe. De gevechten vinden nu buiten de stad plaats... We zien nog steeds mensen die door een kogel zijn verwond, maar het zijn er al duidelijk minder.

In het ziekenhuis van Nana Yamousso evolueren de meeste patiënten goed. Oumar, die nog altijd wat stil en gesloten is, begint weer te stappen... Aliman kwam hier terecht op de rug van haar tante om haar stomp te laten verzorgen. Intussen loopt ze weer rechtop met twee wandelstokken. En Franck en Didier zijn uit het gips en doen revalidatieoefeningen.

Ook in het ziekenhuis van Port Bouet zijn we met revalidatie begonnen. De eerste patiënten zijn deze week naar dat ziekenhuis overgebracht.