Eerste stapjes

afbeelding van Luc Etienne

Valerie is een 23-jarige studente chemie die gewond raakte toen haar school instortte... Ze heeft onder andere een gebroken dijbeen, dat gestabiliseerd werd met bouten. Vandaag mocht ze zich voor de eerste keer lichtjes opduwen op dit been. Ze gaat dus leren om opnieuw normaal te stappen... Heel haar familie was aanwezig bij die eerste stapjes. Het was feest. "Dit is een nieuw begin, een nieuwe lente", zei haar vader...

Jacqueline is 25, ondervoed en getraumatiseerd door de verwondingen aan haar voeten en de pijnlijke plekken op haar heiligbeen. Ze ligt al 45 dagen uitgestrekt op haar rug. Maar ze is opgestaan, millimeter voor millimeter, in onze armen (die van mij en die van Billy, één van onze Haïtiaanse assistenten in opleiding) en onder het waakzaam oog van vier Haïtiaanse  verpleegsters. Het was verre van perfect, door de spiertrekkingen, maar ze wou niet meer gaan zitten... Onder groot applaus van de verpleegsters en Billy's verrukte glimlach.

Men viert vaak feest in Sarthe...

Petje af voor al onze voorgangers: samen met Didier hebben we in Sarthe veel patiënten ontvangen met amputaties of met breuken. Ze zijn allemaal weer mobiel, sterk en functioneel... Wat een werk!

Luc