Kostbare steun van lokale medewerkers

afbeelding van Mathilde Cheminon

U heeft het vast al gelezen in de vorige berichten: ons team in Port-au-Prince werft nu ook Haïtiaans personeel aan. Momenteel hebben al één vrouw en drie mannen zich bij Handicap International aangesloten. Ze zijn tussen de 18 en de 42 jaar oud en ze zijn alle vier enorm gemotiveerd. De voorbije week werden ze steeds belangrijker voor de patiënten.

Het zijn geen kinesitherapeuten en ze hebben geen specifieke opleiding gevolgd, maar toch zijn ze een zeer grote hulp voor de buitenlandse kinesitherapeuten. Eigenlijk vormen ze een belangrijke brug tussen de patiënten en het medische team. Of het nu gaat om de taal, de cultuur, of gewoon de wil om hun naasten te helpen: dankzij hen kunnen we de zorg voor de patiënten op een dynamische manier organiseren.

Ze kregen een korte theoretische opleiding, maar het meeste leren ze uit het contact met de patiënten. Zonder hun competentieniveau te overschrijden, kunnen ze patiënten al helpen om hun zelfstandigheid terug te vinden, door hen naar de verzorgingsruimte te brengen of te assisteren bij de kinesessies.

Mathilde