De kinesisten van Choskal: Les docteu bougé

afbeelding van Pierre

Sinds het laatste nieuws dat we u hebben meegedeeld, hebben Geoffroy en Simon met de hulp van kineverantwoordelijke Camille de eerste Haïtiaanse leerling kinesitherapie aangeworven. Hij heet Ricot Chouloute. Voor “de gebeurtenis”, zoals de Haïtianen de aardbeving noemen, was Ricot turnleraar.

En Pierre is woensdag aangekomen, maar we zien hem met het hele team maar al te graag komen.

Hoewel ze ongelooflijk moe zijn, is het lokale personeel erg aanwezig. Velen onder hen hebben nog steeds geen woning en slapen dus op straat. Bovenop hun werk dat ze samen met ons verrichten, moeten ze dus ook hun leven opnieuw opbouwen. In een halve dag hebben ze voor ons een kineruimte met bruggen met gelijke leggers, een onderzoektafel, banken en een wastafel ingericht. Alles werd van bij elkaar geraapt materiaal gemaakt. De kwaliteit van ons werk verbetert dag na dag.

De patiënten beginnen zelfstandiger te worden. De loophulpmiddelen ontbreken nog, maar die worden weldra geleverd, zodat de revalidatie vlotter kan verlopen en de mensen zich weer zelf kunnen verplaatsen.

Vandaag, 12 februari, is de eerste van drie dagen nationale rouw. In de straten en ook in het ziekenhuis hebben we gezien hoe het volk (de Port-au-Princers, volgens Pierre) zich verzamelde. Ze waren allemaal in het wit gekleed en zongen met hun armen uitgestrekt naar de hemel. Intense momenten.

Ziezo. Ondanks de ellende zit de moraal bij ons goed. Er hangt overal hoop in de lucht en we voelen ons echt gemotiveerd door de gedachte dat we de patiënten voor wie we verantwoordelijk zijn, zo goed mogelijk helpen.

in het creools noemen ze de kinesisten Les docteu bougé:

“Ou kapab bougé ampil”

Les docteu bougé,
Simon Bougé, Géfua Bougé, Pier’ Bougé.