Twee kinesitherapeuten op weg naar Port-au-Prince

afbeelding van Simon Teicher

Zaterdagochtend 30 januari om 6 uur. Afspraak op de luchthaven van Zaventem. Door de sneeuwval heeft onze vlucht meer dan twee uur vertraging. Daardoor missen we natuurlijk onze tussenvlucht in Madrid, die ons naar Porto Rico en vervolgens naar Santo Domingo had moeten brengen. Da’s niet erg, want uiteindelijk komen we vroeger dan gepland aan in Santo Domingo dankzij een rechtstreekse vlucht.

In het kader van onze missie werken we in dezelfde ziekenhuizen als AZG. Vandaar dat we samen met een aantal leden van hun team een konvooi vormen van tien wagens. Op naar Port-au-Prince.

Na twee dagen reizen, rijden we de hoofdstad binnen, waar we gaandeweg de vreselijke gevolgen van de aardbeving en de massale ellende ontdekken. Ter plaatse krijgen we onze eerste briefings over de toestand in de Haïtiaanse hoofdstad.

In het hoofdkantoor ontmoeten we twee van onze collega’s: Viviane en Raphaël. Olivier Champagne, een andere kinesist, is al in het ziekenhuis van Choskal. Simon reist hem meteen achterna om hem te helpen. Het ziekenhuis van Choskal ligt in de beruchte wijk Cité-Soleil.

Simon en Olivier, kinesitherapeuten