Publieksprijs Design with a Heart 2016

Elk jaar beloont Handicap International slimme uitvindingen die het dagelijkse leven van mensen met een handicap of ouderen vergemakkelijken. Dagelijkse handelingen zijn voor hen vaak niet vanzelfsprekend en de bestaande hulpmiddelen zijn dikwijls duur of niet aangepast aan persoonlijke behoeftes.

Naast de jury, kiest ook het publiek voor zijn lieveling. In 2016, heeft de boekensteun en leesstok die Nette voor haar oma ontwierp om een boek te kunnen lezen de publieksprijs gewonnen. Wie zal er dit jaar de publieksprijs 2017 ontvangen? Van 25 juli tot 5 augustus (incl.) , kunt u voor uw favoriete uitvinding stemmen.

 

Ontdek alle uitvindingen en stemmen

Cathy Crouzeau
De bewoners van een instelling voor volwassenen met een handicap spelen rolstoelvoetbal, een sport die vraagt om aangepaste rolstoelen. Een school in Marchienne-au-Pont ontwierp daarom een bumper voor de rolstoelen, zodat de bewoners hun lievelingssport naar hartenlust kunnen beoefenen.
15 Stemmen
Christine Moulin
Na een auto-ongeluk raakte Michel Moulin verlamd aan alle vier de ledematen. Hij bedacht een systeem voor mensen met een handicap die een elektrische rolstoel gebruiken, waardoor hun schoudergewrichten minder belast worden.
16 Stemmen
Cindy Vos
Kobe is rolstoelgebruiker door verlamming van de benen en ook in armbewegingen is hij erg beperkt. Daarnaast heeft hij visuele problemen. Veel speelgoed is niet aangepast aan zijn behoeften. Ergotherapeute Cindy creëerde daarom een speelgoedbox die volledig op zijn noden is afgestemd.
477 Stemmen
D'Hooker
Leren rijden met een elektronische rolstoel is voor veel kinderen met een motorische handicap een moeilijke opdracht. De besturingsbehoeften verschillen bij elk kind. Daarom rustte centrum Ten Dries hun oefenrolstoel uit met een verstelbare joystick, zodat elk kind in de beste positie leert rijden.
2918 Stemmen
Dave Ptacek
Door een ontwikkelingsachterstand draagt Daves 6-jarige zoontje pampers. Om deze op een veilige en efficiënte manier te kunnen verversen, maakte Dave de pamperplank: een comfortabele ligplank met schouderriemen en linten die ervoor zorgt dat zijn zoon hierbij in de juiste positie blijft liggen.
79 Stemmen
DAVID DELABASSÉE
Davids 9-jarige dochter Lylou heeft een neuromusculaire aandoening, waardoor bepaalde eenvoudige bewegingen voor haar onmogelijk zijn. Ook carnaval vieren en confetti gooien met haar vriendinnetjes lukte moeilijk, totdat haar handige papa een oplossing uit zijn mouw toverde.
896 Stemmen
Frank Genar
Ingrid, die na een ongeval verlamd raakte, leert opnieuw bescheiden stapjes te zetten. De vaste voetplaat van haar rolstoel is echter hinderlijk bij het opstaan en gaan zitten. Haar man Frank loste dit op door er een veilige opklapbare voetplaat van te maken, die Ingrid zelf kan bedienen.
11 Stemmen
Gerard Vanpoucke
De vriend van Gerard loopt met een wandelstok. Als reisleider wil hij soms zijn beide handen vrij hebben om de bus op te stappen, een stadsplan te tonen … Geïnspireerd door bestaande producten, maakte Gerard een goedkope en onverslijtbare versie van de handvrije wandelstok.
142 Stemmen
Howest - Adela, Pauline, Pieter-Jan & Matthias
Een rolstoel houdt Inge niet tegen om avontuurlijk te reizen. Wel brengt het zekere uitdagingen met zich, aangezien er in de woestijn, jungle of afgelegen dorpen geen rolstoeltoegankelijke toiletten zijn. Dankzij de opvouwbare toiletstoel kan ze echter eender waar het kleinste kamertje bezoeken.
28 Stemmen
Howest - Arnaud, Servaas & Joyce
Door een spastisch patroon lukt het Frans niet om een drankje tot bij zijn mond te brengen. Studenten van Howest ontwikkelden daarom een drinkbekerarm, die hij vlot naar zich toe kan trekken of van zich weg kan duwen. Zelfstandig drinken is zo een pak gemakkelijker.
40 Stemmen
Howest - Charlotte, Agustín, Laurens & Matthias
Interviews transcriberen betekent vaak de opname terugspoelen of pauzeren. Om het typen niet te moeten onderbreken, bestaat een voetpedaal. Inge kan dit echter niet gebruiken door dwarslaesie. Daarom ontwierpen studenten van Howest een controller die Inge met de duim kan besturen.
6 Stemmen
Howest - Claire, Natan en Céline
Een schroef indraaien met een accuboor is bijzonder moeilijk als je maar één hand kan gebruiken, zo ondervond Bart al meermaals. Sinds hij een hulpstuk heeft om op de boor te plaatsen, is deze handeling echter een piece of cake.
13 Stemmen
Howest - Gilles en collega's
Om te douchen rijdt Marc met zijn rolstoel een aangepaste inloopdouche in. Natte banden zorgen nadien voor sporen doorheen het hele huis. Howest-studenten kwamen daarom aanzetten met een rolstoelmat, een platform met rollen om ter plaatse de banden aan te drogen. Opkuiswerk is nu verleden tijd.
12 Stemmen
Howest - Jamil, Thomas & Indy
De 4-jarige Broes heeft een spierziekte, waardoor veel spelletjes voor zijn leeftijd motorisch te moeilijk zijn. Spelletjes voor jongere kinderen lukken wel, maar zijn cognitief dan vaak niet uitdagend genoeg. Een spel op maat gemaakt, Bowl-een-boef, is de oplossing.
11 Stemmen
Howest - Katrijn, Thomas & Laura
Ann is heel gevoelig voor geluidsprikkels, die ze dempt met oordopjes als ze buiten komt. Maar de oordopjes zijn nogal stigmatiserend en raken gemakkelijk zoek in haar tas. Studenten van Howest bedachten daarop gepaste oordopjes en een opbergdoosje om aan haar wandelstok vast te klikken.
5 Stemmen
Howest - Marieke & Fay
Omdat Leon zeer slecht ziet, gebruikt hij een Daisylezer die boeken of kranten voorleest via een cd. Het apparaat is voor de 92-jarige man niet gemakkelijk te bedienen. Dankzij een aangepaste omkasting, waarbij hij in één rolbeweging de aan- en uitknop bedient, lukt dit veel beter.
8 Stemmen
Howest - Mathieu, Julie, Tamara & Joyce
Studenten Howest maakten voor een 16-jarig meisje met hersenverlamming de handvatlepel, waarmee ze gemakkelijker zelfstandig kan eten.
7 Stemmen
Howest - Max, Tinne & Yannick
Philippe kocht onlangs een degelijke camera om te fotograferen, zijn grote hobby. Door zijn mentale beperking is het toestel echter niet zo gemakkelijk te bedienen. Howest-studenten zorgden daarom voor een ergonomisch handvat en enkele 3D-prints die de knoppen bovenaan toegankelijker maken.
16 Stemmen
Howest/UGent - Bert, Nicolas & Elien
In de badkamer gebruikt Emmanuel, die MS heeft, een tillift om van zijn rolstoel naar bad en toilet te gaan. Helaas is het toestel weinig comfortabel. Door te kiezen voor andere vormen en materialen, maakten Howest- en Ugent-studenten de tillift veel ergonomischer en gebruiksvriendelijker.
7 Stemmen
Jean-François Haes
Multiple sclerose kan een zware handicap vormen. Temperatuurschommelingen kunnen iemands been plots doen plooien zodat die persoon valt. Om te voorkomen dat zoiets onder de douche gebeurt, bedacht Jean-François Haes een vloerverwarmingssysteem.
5 Stemmen
Johan Verdonckt
Patrick kwam door een ongeval van de ene dag op de andere in een rolstoel terecht. Johan, zijn vroegere werkgever, ontwierp voor hem en intussen ook voor andere rolstoelgebruikers een menwagen die hieraan is aangepast. Zo kunnen ook zij de sensatie van het ponyrijden ervaren.
85 Stemmen
Kaligrav - Caroline Meeus
Wie een motorische handicap heeft, heeft vaak moeite om een computermuis te bedienen. Een team dat samenwerkt met een werkplaats, die opleidingen in computeranimatie organiseert voor jongvolwassenen met motorische problemen, schreef een programma om een gamepad om te vormen tot computermuis.
4 Stemmen
Karel De Bie
Door Parkinson moest de 87-jarige Karel steeds om hulp vragen voor het dicht- en losmaken van zijn hemdsknopen. Tot hij bedacht dat hij deze kon vervangen door velcro exemplaren.
323 Stemmen
Nette Dedapper
WINNAAR BRICO-PUBLIEKSPRIJS | De mammie van Nette is bijna helemaal verlamd. Ze leest heel graag, maar een blad omslaan is erg moeilijk. Bovendien kan ze het boek niet zelf vasthouden, waardoor het vaak dichtklapt. Daarom ontwierp Nette een boekensteun, dat een boek op netjes op zijn plaats houdt...
3829 Stemmen
OLIVIER DEMOULIN
Gilles, die een ernstige mentale en fysieke handicap heeft, slaapt thuis in een aangepast bed waar hij niet uit kan vallen. Op vakantie was veilig slapen echter een probleem. Olivier, zijn papa, maakte daarom zelf een transporteerbaar en aanpasbaar bedhekje.
917 Stemmen
Olivier Merle-Vignau
Voor Olivier, die aan alle vier de ledematen verlamd is, kunnen zeer eenvoudige handelingen erg ingewikkeld zijn. Hij liet zijn vader een flessenhouder ineen knutselen om zelfstandig te kunnen drinken, zonder te morsen.
5 Stemmen
Philippe Leclercq
Voor dierenvrienden die een handicap of mobiliteitsprobleem hebben, kan het gevaarlijk zijn om met de hond aan de leiband een trap af te dalen. Philippe bedacht een eenvoudig systeem om dat probleem op te lossen.
22 Stemmen
Ugent - Gilles, Rob & Aaron
Kristien werkt in een beschutte werkplaats waar ze spanriempjes aaneenbindt. Door spasmen gaat dit soms moeilijk en schieten de spanriempjes los. Daarom bedachten UGent-studenten een hulpstuk dat het losschieten onmogelijk maakt. Met een armsteun vermindert ook de last op Kristiens schouder.
3 Stemmen
UGent - Matthias & Indy
Drie revaliderende personen werden geholpen door studenten van UGent via codesign. Daarbij ondersteunt een multidisciplinair team van ergotherapeuten en ontwerpers de patiënt, die zelf nadenkt over hoe hij een bestaand hulpmiddel beter kan maken.
90 Stemmen
UGent - Robbe
Dankzij de toolbox met 3D-geprinte, lasergesneden en standaard onderdelen kunnen personen met een armamputatie en ergotherapeuten verlengstukken testen voor de armprothese. De toolbox helpt hen zo in hun zoektocht naar een op maat gemaakt hulpmiddel voor een specifieke hobby of job.
531 Stemmen
UZ Gent - Yves, Jolan & Céline
Wanneer de erg bijziende Benjamin ’s avonds in de zetel nog wat surft op zijn laptop, buigt hij steevast sterk voorover om het scherm te kunnen lezen. Om een correcte zithouding te garanderen en nek- en rugpijn te vermijden, ontwierpen studenten van UZ Gent een speciale laptophouder.
5 Stemmen
Valérie Dardenne
Valérie heeft een discushernia en een invaliderende genetische aandoening. Daarom verplaatst ze zich met een elektrisch wagentje. Ze maakte voor zichzelf een cape op maat als bescherming tegen regenvlagen.
154 Stemmen
Valerie Lesire
De zoon van Valérie kan niet stilzitten. Om hem toch stil te doen zitten tijdens de maaltijd, gebruikte ze vroeger een babystoel. Intussen is hij echter gegroeid, en dus heeft Valérie een aangepaste stoel in elkaar geknutseld zodat haar zoon samen met de rest van het gezin kan eten.
622 Stemmen
Victor Van den Bergh
Door een handicap kan Victor zijn rechterhand niet gebruiken om de resterende ballen vast te houden wanneer hij petanque speelt, zijn grote hobby. Als hij ze op de grond legt, moet hij zich bukken en kunnen anderen erover struikelen. Zijn oplossing: de petanqueheupriem.
8 Stemmen