Disability Filmfestival

  • Kinderen in vluchtelingenkamp in Iraaks Koerdistan, beeld uit de film 'Turtles can fly'
ma, 09/03/2015 - 18:08

Handicap International trekt op 9 maart naar het Disability Filmfestival in Leuven met ‘Turtles can fly’, een straffe film over de harde realiteit van een vluchtelingenkamp in Iraaks Koerdistan. De film zal worden ingeleid met een videoboodschap van Jerome Alin, programmaverantwoordelijke van Handicap International in Irak.

Voor de vijfde editie van het Disability Filmfestival koos Handicap International om ‘Turtles can fly’ te vertonen, een knap staaltje cinematografische poëzie over het harde leven in een vluchtelingenkamp. Regisseur Bahman Ghobadhi maakte de film - de eerste die op Iraaks grondgebied werd opgenomen na de val van Saddam Hoessein - nadat hij diep getroffen raakte door het lot van Koerdische kinderen die door landmijnen werden verminkt.

De film belooft een indruk na te laten die je niet gauw loslaat: “De mokerslag die Turtles Can Fly uitdeelt, schuilt niet alleen in de behendigheid van de regisseur. Het besef dat zijn film een bestaande wereld toont, is pas echt ondraaglijk.” (Pauline Kleijer, De Volkskrant).

Handicap International in Irak

De link met Handicap International is niet veraf: onze organisatie is sinds 1992 bijna non-stop actief in Irak. De laatste jaren hebben de teams van Handicap International er getimmerd aan een inclusieve samenleving en hebben ze zich ingezet voor betere levensomstandigheden voor mensen met een handicap, onder meer door de toegankelijkheid tot zorg en diensten te verhogen en door te ijveren voor de erkenning van de rechten van mensen met een handicap. Ze hebben eveneens hard gewerkt aan de inperking van ongevallen die door landmijnen en andere explosieve oorlogsresten worden veroorzaakt.

Sinds mei 2014 ondersteunen de teams van Handicap International ook de Syrische vluchtelingen in het gebied. Sinds juni van datzelfde jaar focussen ze daarnaast op hulp aan ontheemde Iraki’s, die op de vlucht zijn voor het geweld in eigen land.

Disability Filmfestival praktisch

Wat? Film ‘Turtles can fly’.
Laat je raken door de haast bovenmenselijke kracht van de jonge personages die in het vluchtelingenkamp noodgedwongen het leven van een volwassene leiden. De film wordt ingeleid door een persoonlijke videoboodschap van Jerome Alin, programmaverantwoordelijke van Handicap International in Irak.
Waar? Provinciehuis Vlaams Brabant, Provincieplein 1, 3000 Leuven.
Wanneer? Maandag 9 maart 2015 om 18u30.

OPGELET! De film wordt gratis vertoond, maar reservatie is noodzakelijk