Solidaire uitvinders beloond

 • Kindje met hersenverlamming in hangmat
 • laptop in bed gebruikt met speciaal onderstuk
 • De "zitstep" van Enrico Girardi
 • Slechtziends wordt gegidst met speciaal systeem voor wandelaars
wo, 24/08/2011 - 11:31

Handicap International bekroont vier uitvindingen die het leven van mensen met een handicap, en hun omgeving, makkelijker maken. De winnende bedenkers hadden deelgenomen aan de wedstrijd "Kus voor een Klus".

Soms hebben ze zelf een handicap. Soms hebben ze een zus, ouder, kind of vriend met een beperking. Soms kunnen ze zich gewoon goed inleven in de situatie van iemand die slechtziend is, of niet meer goed te been. Hoe dan ook, de deelnemers aan Kus voor een Klus stuurden ons uitvindingen die dagdagelijkse probleempjes van zieken, ouderen of mensen met een handicap uit het leven helpen. Bovendien zijn al die uitvindingen gemakkelijk en goedkoop in de praktijk om te zetten.

Dit jaar moest een jury, die bestaat uit mensen die professioneel actief zijn in de gehandicapten- en gezondheidssector, de winnaars kiezen uit dertig goede dossiers. Dit zijn de winnaars (in vier verschillende categorieën).

 • Anne Dhaenens uit het West-Vlaamse Zwevegem sleepte de prijs voor Design in de wacht. Dankzij haar aanpassingen aan een hangmat kan haar zoontje Casper, die hersenverlamming heeft, veilig en comfortabel schommelen in de tuin.
  Bekijk de uitvinding
 •  Enrico Girardi uit Jemeppe-sur-Meuse kreeg de prijs voor Ergonomie voor zijn ‘zitstep’, een soort driewieler waarmee volwassenen die slecht te been zijn, zich moeiteloos binnenshuis kunnen verplaatsen.
  Belijk de uitvinding
 •  Robert Minet uit Celles is slechtziend. Hij houdt van trekken, maar kan tijdens wandelingen op een moeilijke ondergrond zijn begeleider niet volgen. Daarom ontwierp hij een ingenieus ‘gidssysteem’ die hem de prijs voor Gebruiksvriendelijkheid opleverde.
  Bekijk de uitvinding
 • De speciale ‘scholenprijs’ gaat dit jaar naar een groep van drie studenten aan de Kortrijkse hogeschool Howest. Ze hebben een uiterst handige laptophouder ontworpen, waardoor personen die bedlegerig zijn, gemakkelijk met de computer kunnen werken.
  Bekijk de uitvinding

De eerste drie winnaars krijgen een prijs van de wedstrijdpartners: aankoopbons ter waarde van € 500 van Brico en een abonnement van 1 jaar voor het doe-het-zelfmagazine Dobbit.

Een gemeenschap van solidaire uitvinders

Een opmerkelijk feit in 2011: er waren behoorlijk wat uitvinders die ook al aan vorige edities hadden deelgenomen. Er heeft zich als het ware een gemeenschap van uitvinders gevormd, die ernaar streeft de levenskwaliteit van mensen met een handicap en van oudere en zieke mensen te verbeteren. Die evolutie is ook te merken in de resultaten: één van de winnaars, Enrico Girardi, wordt immers al voor de tweede keer bekroond, en ook Howest valt al voor het tweede jaar op rij in de prijzen.