Veel aandacht voor Fatal Footprint in China. Bekijk de video!

  • Fatal Footprint in China
wo, 17/11/2010 - 15:41

De tentoonstelling Fatal Footprint was begin dit jaar te bekijken in de Chinese hoofdstad Peking en dat is er niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het is niet de eerste keer dat de fototentoonstelling van Handicap International de landgrenzen oversteekt.

Even het geheugen opfrissen. Handicap International stuurde drie Belgische topfotografen op pad: Tim Dirven, Gaël Turine en John Vinck. Zij fotografeerden in Laos, Cambodja, Colombia en Ethiopië de zware gevolgen van clustermunitie en landmijnen. In december 2008 werden de foto’s in Brussel tentoongesteld op grote kubussen. Sindsdien was Fatal Footprint te zien in verschillende Vlaamse steden en reisden de kubussen ook naar Canada, Colombia en Zwitserland.
Dat Fatal Footprint ook te zien was in Peking is een hele prestatie, vooral omdat de autoriteiten en enkele ambassadeurs er op af kwamen. Er was ook heel veel persaandacht. Op de persconferentie was zoveel volk dat journalisten zich gewoon op de grond gingen zetten. Heugelijk nieuws is dat kranten, tijdschriften en websites niet alleen over de tentoonstelling berichtten. Ze hadden het ook uitgebreid over clustermunitie en de zware gevolgen voor de slachtoffers.

Ze citeerden onder andere Kien Le, een Vietnamese landbouwer, die door Handicap International was uitgenodigd om het woord te nemen tijdens de persconferentie. Kien Le verloor zijn linkerbeen toen hij in zijn eigen tuin werkte. Zijn dochtertje die in zijn buurt aan het spelen was, overleefde de ontploffing niet. “Ik hoop dat de internationale gemeenschap mijn land opruimt zodat niemand dat leed nog moet meemaken”, zei hij.

De Chinese pers citeerde ook uit Voices From The Ground, een verzameling van getuigenissen van slachtoffers. Daaruit blijkt onder andere dat 98 procent van de slachtoffers gewone burgers zijn. Kinderen vertegenwoordigen een derde van alle slachtoffers.

Dit jaar maakt Fatal Footprint nog een doortocht in Laos, Luxemburg en de VS.