23 november in Antwerpen

Welcome to Life: lezing en expo

  • Verpleegster houdt trots een pasgeboren baby vast in een materniteitszaal
wo, 23/11/2016 - 19:00

Het leven van zowel mama als kind staan bij een geboorte in Congo nog te vaak op het spel door een gebrekkige zorg. Interessante stemmen lichten de problematiek toe en brengen oplossingen aan in Antwerpen.

Een moment van geluk. Dat is wat de komst van een baby moet zijn, overal ter wereld. Maar elk jaar overlijden honderdduizenden vrouwen bij de bevalling of houden ze er een handicap aan over, vooral in ontwikkelingslanden.

In Congo stierven vorig jaar nog 693 moeders in het kraambed en haalden 74 op 1.000 kinderen het niet bij de geboorte. Nog meer mama’s en baby’s ontwikkelden een handicap. Congo heeft beperkte hygiënische voorzieningen en medische opleidingen. Lang niet alle moeders krijgen voorlichting over zwangerschap. 

De helft van de oorzaken van overlijden en handicaps bij moeders en kinderen is vermijdbaar. Handicap International leidt daarom projecten in het land, die sterfte en handicaps bij mama’s en kinderen helpen voorkomen.

LEZING WOENSDAG 23 NOVEMBER: PROGRAMMA

18u30: Deuren open
19u00: Welkom en introductie
19u10: Gezondheidssystemen – Karen Van der Veken, dienst maternale en reproductieve gezondheid Instituut Tropische Geneeskunde
19u50: Situatie Congo en projecten HI – Johan Baudewijns, technisch adviseur revalidatie bij Handicap International
20u40: Preventie van geboorteafwijkingen in Afrika – Lieven Bauwens, voorzitter van Child-Help vzw, hulp aan kinderen met Spina Bifida en Hydrocephalus in ontwikkelingslanden
21u10: Q&A
21u30: Slot en mogelijkheid tot napraten met drankje in Agora caffee, Grote Kauwenberg 2

Bezoek tegelijk onze fototentoonstelling ‘Welcome to Life’ met aangrijpende beelden van Bieke Depoorter, Layla Aerts en Katrijn Van Giel (van 7 tot 30 november).

Plaats: Universiteit Antwerpen, Aula C.002 (Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen)

INSCHRIJVING

De lezing bijwonen is volledig gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Stuur een mailtje naar Ann.Verbeke@handicap.be om je aanwezigheid te bevestigen. Nodig je vrienden gerust uit door het evenement op Facebook te delen.

Kun je er niet bij zijn op 23 november? Meer geluk dan misschien een weekje eerder op 16 november, wanneer we een eerste lezing over deze thematiek voorzien!