Goto main content

FAQ

Wat doet Handicap International?

Handicap International is een internationale ngo die rond verschillende thema’s projecten leidt voor mensen met een handicap en dat in meer dan zestig landen in het Zuiden.

Onze teams voorkomen handicaps, verzorgen mensen met een handicap en begeleiden hen op hun weg naar autonomie en integratie in de maatschappij. In noodsituaties gaat Handicap International’s aandacht in het bijzonder naar de meest kwetsbaren: niet alleen mensen met een handicap, maar ook ouderen, zwangere vrouwen, kinderen die er alleen voor staan …

Waarom richt Handicap International zich op mensen met een handicap in het Zuiden?

Weinig humanitaire organisaties richten zich tot die doelgroep. Toch hebben volgens de Wereldgezondheidsorganisatie één miljard mensen – dus 15 % van de wereldbevolking – een handicap. En zij hebben met specifieke problemen af te rekenen, zeker in ontwikkelingslanden.

Lees het dossier van Handicap International over het 'World Report on Disability' en leer welke moeilijkheden mensen met een handicap in het Zuiden ondervinden en hoe Handicap International daaraan tegemoet komt.

Doet Handicap International iets anders dan acties tegen mijnen en clustermunitie?

Handicap International werkt rond preventie, revalidatie en re-integratie en dat binnen verschillende thema’s:

  • Mijnen en clustermunitie
  • De gezondheid van moeders en kinderen
  • Fysieke revalidatie
  • Revalidatie in de lokale gemeenschap
  • Onderwijs voor iedereen
  • Economische integratie
  • Ondersteuning van verenigingen voor mensen met een handicap
  • Noodhulp

Meer info vind je hier.

Waaruit bestaan Handicap International’s acties tegen mijnen en clustermunitie?

Al van bij haar oprichting bindt Handicap International de strijd aan tegen niet-ontploft oorlogstuig. In 1997 ontving de organisatie, als mede-oprichter van de Internationale Campagne tegen Landmijnen, de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inzet voor slachtoffers van landmijnen. De acties tegen mijnen en clustermunitie beslaan verschillende domeinen:

  • Handicap International doet aan ontmijning en werkt daarvoor nauw samen met lokale overheden. Ontmijners worden ook volgens internationale standaarden opgeleid.
  • Onze teams helpen de slachtoffers van mijnen en clustermunitie. Ze voorzien kinesitherapie, prothesen, orthesen en psychologische hulp.
  • Mensen die in gevarengebieden leven worden gesensibiliseerd over de risico’s.
  • Handicap International pleit bij overheden om het Verdrag van Ottawa tegen mijnen en het Verdrag van Oslo tegen clustermunitie te bekrachtigen en na te leven.

Is Handicap International ook actief in België?

De Belgische afdeling van Handicap International organiseert verschillende acties en evenementen.

  • Elk jaar is er Solidanza, hét dansevenement voor mensen met en zonder handicap, jong en oud of ervaren dansers en beginners. De opbrengst gaat naar de projecten van Handicap International.
  • Met de wedstrijd Kus voor een Klus gaat Handicap International jaarlijks op zoek naar uitvindingen die het dagelijkse leven van mensen met een handicap of ouderen makkelijker maken.
  • Handicap International België organiseert regelmatig tentoonstellingen.
  1. Welcome to Life vertelt het verhaal van jonge mama’s en hun kinderen.
  2. Fatal Footprint brengt de slachtoffers van landmijnen en clustermunitie in beeld.
  3. Scars of War legt de link tussen de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en recentere oorlogen in het Zuiden.
  • Met het We Repair Lives-team doet Handicap International elk jaar mee aan verschillende loopkoersen, zoals de 20 km door Brussel of de 10 Miles.
  • Het team ontwikkelingseducatie organiseert met het project Solidaire organisaties uitwisselingen tussen verenigingen voor mensen met een handicap in het Zuiden en in België.

Hoe blijf ik op de hoogte van de activiteiten van Handicap International?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks info over onze activiteiten op het terrein en onze acties in België.

Volg ons via Facebook, Twitter of Youtube om op de hoogte te blijven van onze projecten op het terrein, onze acties in België, vacatures, foto’s en filmpjes …
 

Wat is de organisatiestructuur van Handicap International?

Handicap International is een Federatie van acht nationale verenigingen, namelijk Handicap International België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zwitserland. De nationale verenigingen doen aan sensibilisatie en fondsenwerving.

De Federatie Handicap International heeft operationele afdelingen in Brussel en Lyon. De projecten op het terrein worden van daaruit opgevolgd.

Waar komen de werkingsmiddelen van Handicap International vandaan?

Handicap International wordt voor een groot deel gefinancierd door institutionele donateurs, zoals internationale instellingen, nationale overheden en stichtingen. Daarnaast rekent Handicap International op de steun van private donateurs. Je kan online een gift doen. Klik hier en volg de beschreven stappen. Je kan ook een bedrag overschrijven op het rekeningnummer van Handicap International BE80 0000 0000 7777. Vanaf 40 eur is je gift fiscaal aftrekbaar en recupereer je ongeveer de helft.

Handicap International werft geen fondsen op straat! Word je op straat aangesproken om geld te geven voor Handicap International, dan gaat het om oplichterij.

Hoe controleert Handicap International de besteding van haar middelen?

We schenken veel aandacht aan het goede beheer van de fondsen die ons ter beschikking worden gesteld. Alle rekeningen van de vereniging worden gecontroleerd door Ernst & Young. Verder worden de uitgaven voor onze projecten regelmatig specifiek gecontroleerd in opdracht van onze donateurs. Daarnaast kunnen onze budgetten slechts worden ingezet na het doorlopen van strikte interne procedures. Dankzij de hoger genoemde externe en interne controlemechanismen kunnen we verzekeren dat de middelen die we van onze donateurs krijgen optimaal worden beheerd.

Handicap International is een actief lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF - www.vef-aerf.be) en onderschrijft de deontologische code van de VEF. Daarin is uw recht op informatie opgenomen.

Hoe doe ik een gift aan Handicap International?

Je kan online een gift doen. Klik hier en volg de beschreven stappen.

Je kan ook een bedrag overschrijven op het rekeningnummer van Handicap International BE80 0000 0000 7777.

Vanaf 40 eur is je gift fiscaal aftrekbaar en recupereer je ongeveer de helft.

Heb je nog vragen over giften? Nina beantwoordt ze graag. Mail naar [email protected] of bel naar + 32 (0)2 233 01 82.

Kan ik Handicap International steunen via een doorlopende opdracht?

Je kan Handicap International voor een bedrag naar keuze steunen via een permanente opdracht. Download hier het formulier en ga ermee naar je bank of regel je permanente opdracht online.

Hieronder zetten we de voordelen van een doorlopende opdracht op een rijtje.
- Je hoeft er niet meer aan te denken om regelmatig je goede doel te steunen. Het bedrag waarmee je Handicap International wil steunen wordt rechtstreeks van je rekening afgehouden.
- Je bent vrij om het bedrag van je steun aan te passen en op elk moment kan je je doorlopende opdracht stoppen.
- Je ontvangt geen brieven meer waarin we je om steun vragen, behalve voor noodhulpacties.
- Je blijft via de Blauwe veter-krant op de hoogte van onze projecten.

Als het totaal van je giften over een heel jaar meer dan 40 euro bedraagt, dan krijg je een fiscaal attest. Zo kan je tot de helft van je giften recupereren (afhankelijk van je inkomen).

Wat is het rekeningnummer van Handicap International?

Het rekeningnummer van Handicap International is BE80 0000 0000 7777 (swift code/BIC: BPOTBEB1).

Vanaf 40 euro zijn giften fiscaal aftrekbaar en recupereer je ongeveer de helft.

Hoe krijg ik mijn fiscaal attest of een duplicaat van mijn fiscaal attest?

Indien je het voorbije jaar een gift van 40 euro of meer hebt gedaan, dan krijg je het volgende jaar automatisch een fiscaal attest opgestuurd. Heb je je attest nog niet ontvangen of ben je je attest kwijt? Neem dan contact op met Nina via [email protected] of + 32 (0)2 233 01 82.

Hoe kan ik Handicap International steunen met mijn bedrijf?

Giften vanaf 40 euro leveren u een fiscaal attest op. U kan een bedrag overschrijven op het rekeningnummer van Handicap International BE80 0000 0000 7777. U kan Handicap International ook online steunen door hier te klikken en de beschreven stappen te volgen. Als u online doneert, kan u kiezen om een specifiek thema te steunen. U hebt de keuze tussen onze projecten voor fysieke revalidatie, mijnen en clustermunitie, noodhulpacties en de gezondheid van moeders en kinderen.

Motiveer uw team om een actie op touw te zetten en het ingezamelde bedrag aan Handicap International te schenken. Of moedig uw werknemers aan om deel te nemen aan een loopkoers met het We Repair Lives-team van Handicap International.

Stuur uw contacten een kerstkaart van Handicap International. Dat kan via deze link.

Ga een partnerschap aan met Handicap International. Samen met Handicap International organiseert uw bedrijf binnen een afgelijnde periode verschillende acties waarvan de opbrengst naar onze projecten gaat. Meer informatie vindt u hier.

Hebt u nog vragen? Mail of bel dan naar Joyce Trémérie-van Eijndt, onze contactpersoon Corporate-Foundations-Major donors, via [email protected] of +32 (0) 2 233 01 94.

Wat moet ik doen om voor Handicap International een inzamelactie te organiseren?

Neem contact op met onze Event Officer Sophie Clesse via [email protected] of +32 (0) 2 233 01 90 en leg haar je idee voor. Heb je nog geen ideeën? Dan tasten we samen met jou de mogelijkheden af.

Wat moet ik doen om Handicap International in mijn testament op te nemen?

Handicap International in uw testament opnemen is erg eenvoudig. U hoeft slechts contact op te nemen met uw notaris, die er vervolgens voor zal zorgen dat een deel van uw erfenis naar Handicap International gaat.

Voor vragen of brochures kunt u ook bij ons terecht. Onze contactpersoon legaten is Nicole Luyckx, te bereiken via [email protected] of +32 (0) 2 233 01 02.

Wat moet ik doen om vrijwilliger of stagiair te worden voor Handicap International?

Wil je vrijwilliger worden voor Handicap International? Neem dan contact op met Sandrine Thiriez via [email protected] of +32 (0)2 280 16 01.

Wil je een stage lopen bij Handicap International? Hou dan onze vacatures in de gaten.

Handicap International zoekt regelmatig vrijwilligers of stagiairs voor haar werking in België. We zoeken vrijwilligers die voor een korte periode bij ons komen werken (uiteenlopend projectmatig werk), die ons een handje willen toesteken bij events (Handicap International promoten, logistieke steun …) of die van thuis uit willen werken (bijvoorbeeld vertaalwerk).

Wil je een netwerk van Handicap International helpen uitbouwen in je regio? Neem dan contact op met Aurore Van Voren via [email protected].

Wat moet ik doen om voor Handicap International te werken?

Handicap International zoekt regelmatig medewerkers voor haar afdeling in Brussel of voor haar projecten op het terrein. Openstaande vacatures vind je hier.

Om de drie maanden is er voor geïnteresseerden een algemene infosessie. Data vind je hier.

Heb je vragen? Mail dan naar [email protected].

Hoe sluit ik me aan bij het We Repair Lives-loopteam van Handicap International?

Met het We Repair Lives-team doet Handicap International regelmatig mee aan sportieve evenementen, zoals de 20 km door Brussel, de (halve) marathon van Brussel of de 10 Miles de Louvain-la-Neuve. Wil jij je ook aansluiten, je inschrijven voor een bepaalde loopkoers, sponsors zoeken en zo je sportiefste beentje voorzetten voor het goede doel? Hou dan regelmatig de website www.handicapinternational.be of onze Facebookpagina in de gaten of neem contact op met Sophie Clesse, via [email protected] of +32 (0) 2 233 01 90.

Wat is Solidanza?

Solidanza is het dansevenement dat Handicap International jaarlijks organiseert rond de Internationale Dag voor Personen met een Handicap. De opbrengst gaat naar Handicap International’s projecten. Meer info vind je op www.solidanza.be.

Kan ik Handicap International krukken, rolstoelen of gebruikte prothesen schenken?

Handicap International kan zelf geen materiaal versturen wegens de hoge transportkosten. Je kan wel contact opnemen met de vzw Afrique en Marche (www.afriqueenmarche.com ) in Brussel, die orthopedisch materiaal inzamelt en gebruikt voor projecten in Rwanda. Contacteer hen op +32 (0) 2 735 02 41 of +32 (0) 475 350 561.

Wat is de blauwe veter en kan ik die ergens verkrijgen?

De blauwe veter is al jaren het symbool van Handicap International in België. Het staat voor diegene die weer een schoen aan kan, nadat hij een prothese heeft gekregen, en dus weer zijn veters kan strikken.

Blauwe veters worden niet verkocht. Indien je een evenement organiseert en je graag blauwe veters of blauwe veterbroches wil, neem dan contact op met Sophie Clesse, via [email protected] of +32 (0) 2 233 01 90.

Bij wie kan ik terecht met vragen?

Een lijst van contactpersonen vind je hier.