Goto main content

Fatal Footprint

Een fatale voetafdruk: een stap van het noodlot, een stap die er één teveel was voor de kinderen, vrouwen en mannen die op hun weg een landmijn of clustermunitie tegenkwamen.

Voor Fatal Footprint trok Handicap International met drie Belgische fotografen naar het terrein om kennis te maken met de slachtoffers van die wapens en met hun familie. Tim Dirven reisde naar Laos, Gaël Turine naar Colombia en Ethiopië en John Vink bezocht Cambodja.

De fotografen deelden hun reisindrukken met het grote publiek via een rondreizende openluchttentoonstelling. Hun foto’s werden op grote zeilen van 2,5 meter afgedrukt en waren zowel overdag als ’s nachts te zien. De tentoonstelling hield halt in Bergen, Brugge, Brussel, Halle, Namen, Sint-Niklaas, Turnhout en Verviers. In het buitenland vond de tentoonstelling plaats in Beijing, Cartagena en Zürich.

Al sinds de oprichting van de organisatie helpt Handicap International slachtoffers van landmijnen en clustermunitie door hen orthopedische apparatuur en kinesitherapie te geven en door hen te stimuleren terug deel te nemen aan het maatschappelijke leven.

Onze organisatie helpt ook om ongelukken te voorkomen door mensen te waarschuwen voor de gevaren van landmijnen en niet-ontploft oorlogstuig en via ontmijningsacties. Op een hoger niveau sensibiliseren onze teams beleidsmakers om hen ertoe te bewegen nee te zeggen tegen die wapens die zoveel burgerslachtoffers eisen. Het lobbywerk van Handicap International en andere organisaties werd bekroond met de inwerkingtreding van het Verdrag van Ottawa tegen landmijnen in 1999 en van het Verdrag van Oslo tegen clustermunitie in 2010.