Meteen naar de inhoud

Iraaks Koerdistan

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Handicap International startte haar activiteiten in Iraaks Koerdistan in 1991. De organisatie werkte mee aan de opening van een revalidatiecentrum in Suleymaniyah. Zeven jaar later kwam er een tweede centrum in Halabja. Op die plaats kwamen in 1998 5.000 Koerden om en geraakten er 12.000 gewond na een chemische aanslag door het regime van Saddam Hoessein. Tot op vandaag vangt het centrum slachtoffers van die tragedie op. Sinds 2001 zijn er nog drie centra geopend. Die bevinden zich in gebieden met mijnen en ander niet-ontploft oorlogstuig.

Vandaag bieden we steun aan de lokale organisatie KORD (Kurdistan Organisation for Rehabilitation of the Disabled), die onze activiteiten in 2005 heeft overgenomen. Dat gebeurde nadat Handicap International al 14 jaar actief was in de regio. Al enkele jaren ondersteunen we voornoemde ngo vanop afstand. Dat doen we in samenwerking met Handicap International Luxemburg.

KORD heeft de voorbije jaren heel wat expertise opgebouwd. De ngo heeft een gezonde en stevige structuur. Tot eind 2013 wil Handicap International KORD blijven steunen om de capaciteiten van de ngo te versterken op het vlak van fysieke revalidatie, sociaal-economische integratie en steun aan verenigingen van mensen met een handicap.