Meteen naar de inhoud

Somalië

In Somaliland is Handicap International actief om de rechten van personen met een handicap te bevorderen en in Puntland zet onze organisatie zich in voor de verkeersveiligheid.

Lopende acties

Handicap International is actief om de deelname aan de lokale politiek en vertegenwoordiging hierin van personen met een handicap te verbeteren. Onze teams leiden organisaties van personen met een handicap op, zodat ze sleutelactoren worden in deze strijd en opleidingssessies in burgerzin kunnen aanbieden aan mensen met een handicap en hun gezinnen. Ze bieden ook financiële en technische steun (management, bestuur, beheer, opleidingssessies in burgerzin …). Daarnaast sensibiliseren ze ook het grote publiek en de lokale actoren om meer rekening te houden met mensen met een beperking in het electorale proces.

In Garowe, Puntland, geeft Handicap International opleiding aan dorpshoofden opdat deze op hun beurt sensibiliseringscampagnes kunnen leiden over de gevaren van het verkeer. Handicap International organiseert workshops met de lokale autoriteiten om het politieke beleid rond verkeersveiligheid uit te stippelen.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Somaliland en Puntland zijn Somalische grondgebieden die zichzelf tot staten hebben uitgeroepen en die niet erkend zijn door de internationale gemeenschap. Het zijn arme gebieden met een kwetsbare economie.

Somaliland is een gebied in het noorden van Somalië dat grenst aan Djibouti en dat zichzelf in 1991 onafhankelijk heeft verklaard na een erg bloedige burgeroorlog tegen het gevallen regime van de Somalische dictator Siad Barre. Somaliland functioneert sindsdien als democratische staat. De hoofdstad van het land is Hargeisa. Aangezien Somaliland niet erkend is door de VN, heeft het geen toegang tot de ontwikkelingsfondsen om de sanitaire en sociale situatie van zijn burgers te verbeteren.

55% van de bevolking is nomaad of halfnomaad. De situatie in Somaliland wordt eerder beschouwd als kalm, zelfs al blijft de veiligheidssituatie in het land kwetsbaar door een zwakke staatscontrole, een inefficiënte toepassing van de wetten en de verspreiding van lichte wapens. Voor het ogenblik is Handicap International actief in alle regio's van Somaliland.

Puntland, in het noordoosten van Somalië, is een staat die zichzelf in 1998 onafhankelijk heeft verklaard. In tegenstelling tot Somaliland eist dit land geen onafhankelijkheid van Somalië. De hoofdstad is Garowe. 60% van de bevolking leeft er van de veeteelt.

Team van Handicap International in Somaliland en Puntland: 11
Aanwezig in Somaliland en Puntland: sinds 1992

Lees ook

Onze hulp bij de ergste humanitaire crisis in 70 jaar Noodhulp

Onze hulp bij de ergste humanitaire crisis in 70 jaar

Tientallen miljoenen mensen hebben niet genoeg te eten en te drinken. Extreme droogte en conflict zijn de grootste oorzaken van deze vreselijke voedselcrisis. Handicap International zet acties in de steigers om tegemoet te komen aan de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.