Liberia

In Liberia hervat Handicap International haar activiteiten rond inclusief onderwijs, die in het najaar van 2014 moesten worden opgeschort naar aanleiding van de ebola-epidemie.

Interventiegebieden

  • Onderwijs voor kinderen met een handicap

Lopende acties

Liberia stemde in met uitzonderlijke maatregelen om de ebola-epidemie in het land een halt toe te roepen. Meer dan een jaar lang werden alle beschikbare middelen in de strijd gegooid om die opdracht tot een goed einde te brengen. Nog steeds worden er erg veel middelen ingezet en blijven de autoriteiten bijzonder waakzaam. Toch werden de beperkingen op het vlak van verplaatsingen en openbare bijeenkomsten beetje bij beetje teruggeschroefd, waardoor Handicap International haar activiteiten op het vlak van inclusief onderwijs kon hervatten.

Sinds 2008 werkt onze organisatie aan de integratie van kinderen met een handicap in de Liberiaanse scholen. Gezinnen van kinderen met een handicap worden begeleid en de leerkrachten krijgen een opleiding rond aangepaste onderwijstechnieken op maat van kinderen met een beperking. De problematiek vond steeds meer weerklank bij het ministerie van Onderwijs, wat inmiddels heeft geleid tot de opname van specifieke modules in het lessenpakket van leerkrachten in spe.

Situatie in het land

De epidemie hield lelijk huis in Liberia, één van de drie zwaarst getroffen landen sinds het virus in december 2013 voor het eerst opdook in West-Afrika. Daarvoor hadden vele jaren van burgeroorlog (1989-2003) de weerbaarheid van het land erg verzwakt. Het land was nog volop van die bloedige burgeroorlog aan het herstellen, op het moment dat de epidemie uitbrak.

Hoewel Liberia over aanzienlijke natuurlijke reserves – meer bepaald diamant en goud – beschikt, leven veel inwoners in armoede. Het land staat 175e (op 187 landen) in de ontwikkelingsindex. Verharde wegen zijn er nauwelijks (slechts 200 km) en in de hoofdstad is er geen stromend water en amper elektriciteit. Bovendien zijn de gezondheidsvoorzieningen verzwakt door de uitbraak van ebola en zijn deze dus bijzonder ontoereikend.

Team van Handicap International in Liberia: 6

Aanwezig in Liberia: sinds 2000