Goto main content

Nieuws

Per land

OK

Per activiteit

Per publicatiedatum

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel” 3 maart 2021

Haar persoonlijke ervaring met een natuurramp berust op een toeval, want ze was net in China toen in mei 2008 een hevige aardbeving de provincie Sichuan opschrikte. Maar Graziella Lippolis heeft als Rehabilitation Manager bij Handicap International België wel het één en ander te vertellen over de consequenties van aardbevingen.

 • China
 • Haïti
 • Nepal

Handicap International geeft fakkel door in Tibet 7 januari 2016

Midden 2015 was de tijd rijp voor het team van Handicap International om zich uit Tibet terug te trekken en de opvolging van de projecten aan een lokale partner toe te vertrouwen. Onze organisatie kijkt na vijftien jaar inzet terug op heel wat verwezenlijkingen voor mensen met een handicap in Tibet!
 • China

China: de noden na aardbeving 25 april 2013

Een team van Handicap International werkt momenteel in Ya’an, een stad in de provincie Sichuan in het westen van Centraal-China. Die regio werd op zaterdag 20 april 2013 geteisterd door een dodelijke aardbeving. De hulpverleners van Handicap International brengen nu ter plekke de dringendste noden in kaart. «Wij willen vooral complicaties en blijvende beperkingen voorkomen, en dan vooral bij gekwetsten die niet werden geëvacueerd», vertelt Eric Weerts, specialist voor noodhulp en revalidatie bij Handicap International.
 • China

Blijven dromen na de aardbeving 2 december 2011

Op 13 mei 2008 trof een aardbeving met een kracht van acht op de schaal van Richter de mensen in de provincie Sichuan (ten zuidoosten van Beijing). In Mianzhu (stad in het epicentrum van de aardbeving, liep het dodental op tot 2.000 en waren er 4.800 gewonden. De teams van Handicap International China waren meteen ter plaatse om de noden van de overlevenden te evalueren.
 • China

Boodschap van Prinses voor 3/12 2 december 2011

In oktober bezocht hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mathilde onze projecten in China. Tijdens dat bezoek werd een boodschap opgenomen die vandaag (3 december) zal worden verspreid voor de Internationale dag voor personen met een handicap.
 • China
 • België

Prinses Mathilde bezoekt onze projecten in China 24 oktober 2011

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mathilde, die Prins Philippe vergezelt  ter gelegenheid van zijn economische missie in China, heeft in Beijing de verantwoordelijken van Handicap International ontmoet. Ze bezocht eveneens twee van onze partners in Beijing: de verenigingen China Dolls en One + One.
 • China

"Nu zit ik niet meer alleen thuis" 13 oktober 2011

Handicap International is al sinds 2001 aanwezig in Tibet. De organisatie leidt er verschillende projecten in samenwerking met de TDPF (Tibet Disabled Person’s Federation). Met haar projecten wil Handicap International de levenskwaliteit van mensen met een handicap verbeteren. Zo krijgen ze aangepaste medische zorgen, waardoor hun kansen op een professionele toekomst groter worden. En toch moeten mensen met een handicap nog steeds een lange en moeilijke weg afleggen. Dat blijkt uit het verhaal van Tendron.
 • China

Home Thaleia in China: een uniek verhaal 11 maart 2011

December 2010. Voor de tweede keer gaat Home Thaleia, een opvangcentrum voor personen met een verstandelijke handicap in De Pinte, naar Beijing in het kader van een samenwerking met Hui Ling, een vergelijkbare Chinese vereniging. Dit keer zijn niet alleen directeur Lieven en begeleidster Birgitt van de partij. Bewoonsters Liesbeth en Patricia reizen mee. En zo is de cirkel rond, want in 2009 kreeg Home Thaleia bezoek van twee personen van Hui Ling: Teresa, de directrice, en Cassie, de verantwoordelijke van de sociaal werkers. De uitwisseling kwam tot stand in het kader van een door Handicap International gesteund project voor de wederzijdse versterking van verenigingen voor personen met een handicap.
 • China
 • België

Tsésan Djo oefent zijn arm na de aardbeving in Yushu 5 mei 2010

Deze getuigenis van de tachtigjarige Chinees Tsésan Djo werd opgetekend door de Belgische kinesist Didier Demey tijdens zijn revalidatiewerk in Yushu in China, dat op 14 april zwaar getroffen werd door een aardbeving. Dagelijkse kine-oefening zijn cruciaal voor de slachtoffers om zo goed mogelijk te herstellen zonder complicaties.
 • China

Handicap International voorziet revalidatie en opvolging na de Yushu aardbeving 4 mei 2010

Op woensdag 14 april werd de Prefectuur van Yushu in China getroffen door een geweldadige aardbeving. Een voertuig van Handicap International vertrok de volgende ochtend vanuit de grootstad Chengdu met noodhulpmateriaal, een kinesist en een logistieker. Volgens de eerste evaluatie werden de meeste slachtoffers overgebracht naar ziekenhuizen in Xining (de hoofdstad van de Qinghai provincie). Handicap International schat dat meer dan 1.000 slachtoffers op lange termijn revalidatie nodig hebben. De organisatie gaat actieve revalidatiebehandelingen uitvoeren alsook training en materiaal voorzien in twee belangrijke ziekenhuizen. De organisatie zal nadien adequate opvolging voorzien eens de slachtoffers naar huis gaan.
 • China

Aardbeving in China 15 april 2010

Woensdagochtend werd de Prefectuur van Yushu getroffen door een krachtige aardbeving van naargelang de bron 6,9 of 7,1 op de schaal van Richter. In de geïsoleerde en moeilijk toegankelijke regio vonden volgens huidige schattingen 589 personen de dood en 10.000 anderen raakten gewond. Handicap International, al actief in de regio, mobiliseert zich ter plaatse en stuurde al een kinesist en een logistieker om de noden te evalueren.
 • China

Slachtoffers van aardbeving in China worden niet vergeten 26 februari 2009

Op 12 mei 2008 werd de Chinese provincie Sichuan getroffen door een van de zwaarste aardbevingen uit de recente geschiedenis. Er vielen meer dan 80.000 dodelijke slachtoffers en 370.000 gewonden. Zo’n 5 miljoen mensen werden dakloos. Naar schatting 50.000 gewonden kampen nog steeds met lichamelijke problemen en 20.000 van hen zullen levenslang gehandicapt blijven.
 • China

Het geheim van een goed herstel is beweging 30 januari 2009

Op 13 mei vond er in China een aardbeving plaats van 7.9 op de Schaal van Richter. Handicap International werkte al langer in de getroffen provincie Sichuan en ging onmiddellijk ter plaatse. De organisatie bezorgde medisch materiaal en tenten en concentreert zich nu op steun aan de twee grootste ziekenhuizen in Chengdu, omdat er daar een grote instroom van getransporteerde patiënten toekomt. Eric Weerts van Handicap International vervoegde op 23 mei het urgentieteam. Hij licht toe wat Handicap International doet voor de slachtoffers.
 • China

Getuigenis: aardbeving in China 10 december 2008

Op 22 juni 2008, zes weken na de aardbeving, zette Olivier Champagne voet aan de grond in China. Als fysiotherapeut gaf hij twee weken lang basis- en follow-upopleidingen in de twee grootste ziekenhuizen van Chengdu. Zijn eerste missie voor Handicap International,… een menselijk avontuur dat enorm veel voldoening schonk.
 • China

6 maand na de aardbeving in Sichuan 12 november 2008

Op maandag 12 mei, in de namiddag, werd de provincie Sichuan getroffen door een aardbeving met een kracht van 8 op de schaal van Richter. Dorpen en steden werden over een oppervlakte van 400 vierkante kilometer van de kaart geveegd. 100 dagen na het natuurgeweld wordt het aantal getroffen inwoners op meer dan 46 miljoen geraamd. Het officiële dodentol bedraagt 69.197; 18.238 mensen zijn nog steeds vermist. Vermoed wordt dat meer dan 20.000 van de 374.000 gerapporteerde gewonden een blijvende handicap opliepen en daardoor tegen een langdurige revalidatie aankijken.
 • China