Meteen naar de inhoud

Nieuws

Per land

OK

Per activiteit

Per publicatiedatum

"Wij zijn overlevers" 2 april 2020

De linkerhand van Freddy, een Colombiaanse landbouwer uit het Cauca-district, is verminkt. Toen Freddy 24 was, kwam hij onzacht in aanraking met een landmijn. Hij moest stoppen met werken en stond er alleen voor. Na een donkere periode raakte Freddy er weer bovenop.

 • Colombia

Handicap International biedt noodhulp aan Venezolanen 16 oktober 2019

Colombia vangt meer dan een miljoen Venezolaanse vluchelingen op. Handicap International verleent noodhulp aan de bevolking.

 • Colombia

Hulp voor Venezolaanse vluchtelingen in Colombia 28 mei 2019

Door toedoen van de crisis die hun land al enkele maanden in de greep houdt, hebben meer dan 1 miljoen Venezolanen de grens met Colombia overgestoken. Handicap International verleent noodhulp aan deze kwetsbare vluchtelingen.
 • Colombia

Jemerson: het ongeval te boven komen 13 augustus 2018

Jemerson is 13 jaar en woont in Colombia. Hij gaat terug naar school, maar het kostte tijd en veel hulp om het ongeluk te boven te komen waarbij hij zijn hand verloor.
 • Colombia

Ontmijningsacties gestart in Colombia 3 november 2017

Handicap International is deze zomer begonnen met ontmijningsacties in Colombia, in het departement Cauca. Het Zuid-Amerikaanse land is het tweede land ter wereld met de meeste slachtoffers van landmijnen, na Afghanistan.
 • Colombia

Begin van ontmijningsacties in Colombia 22 januari 2017

Handicap International is sinds 1998 actief in Colombia en bereidt zich vandaag voor om de komende vijf jaar ontmijningsoperaties te voeren in drie departmenten van het land (Cauca, Meta en Caquetá). De organisatie zet daarnaast nog haar sensibiliseringsactiviteiten rond de gevaren van mijnen en explosieve oorlogsresten voort en blijft ook de slachtoffers steunen.
 • Colombia

Vredesakkoord in Colombia, maar nog veel ontmijningswerk voor de boeg 27 september 2016

Op 26 september werd in Colombia een historisch vredesakkoord ondertekend tussen de Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Nu het 50 jaar durende gewapende conflict is beëindigd, moeten veel gebieden ontmijnd worden om het land weer veiliger te maken.
 • Colombia

Meedogenloze mijnen in Colombia 31 maart 2016

Colombia bekleedt een trieste tweede plaats op de wereldranglijst van landen met het grootste aantal nieuwe slachtoffers van mijnen en andere explosieve oorlogsresten. Achter de statistieken zitten mensen als Pablo, Irma en Oberney. Met één verkeerde stap werden zij allen burgerslachtoffer in het gewelddadig conflict tussen leger, gewapende oppositiegroepen en criminele bendes, waarbij veelvuldig mijnen worden gebruikt.
 • Colombia

“Ik wil niet dat mijn dochter hetzelfde overkomt” 22 februari 2016

Simpel is het niet, als jonge Colombiaanse door het leven gaan met een beperking en intussen een dochtertje opvoeden. Maar Irma, die een been verloor in een mijnenongeval, probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden. "Dankzij mijn prothese kan ik vrijwel alles doen om voor mijn dochtertje te zorgen. Enkel achter haar aan rennen lukt in mijn toestand niet." 
 • Colombia

Buurtwinkel betekent nieuw leven voor Oberney 5 februari 2016

Sinds een mijnexplosie zijn lichaam zwaar havende, is werken op het veld onmogelijk voor Oberney. De voormalige Colombiaanse landbouwer startte daarom met de hulp van Handicap International een buurtwinkel op. Zo vergaart hij een inkomen en spaart hij een toekomst bijeen voor zijn twee kinderen, die zijn grootste motivatie zijn om vooruit te gaan in het leven. Met een lichaam vol mijnscherven is dat nooit zonder pijn.  
 • Colombia

“Inheemse gemeenschappen bedreigd door geweld” 25 januari 2016

In Bajo Cauca in Colombia herbergen zich goudmijnen en floreert de drugshandel. Gewapende groepen bekampen er elkaar om het strategische gebied onder controle te krijgen en drijven hierdoor de inheemse bevolking in het nauw. Valery Possada, communicatie- en veiligheidsverantwoordelijke voor Handicap International in Colombia, geeft uitleg bij de situatie en het project dat Handicap International er voor de inheemse stammen op poten zette.
 • Colombia

Een oogprothese voor Pablo 21 augustus 2015

Pablo’s puberjaren waren net begonnen, toen hij slachtoffer werd van een mijnenongeval en daarbij een oog verloor. Een erg zware klap voor de jonge Colombiaan. Maar zijn leven nam opnieuw een wending toen hij een oogprothese kreeg van Handicap International. “Toen ik voor het eerst mijn oogprothese probeerde en in de spiegel keek, kon ik het amper geloven: ik zag er weer uit als voorheen!”
 • Colombia

Flavio, paralympische held in spe 10 juli 2015

Flavio is een van de duizenden mijnenslachtoffers in Colombia. Hij verloor een been, maar kan zich dankzij zijn prothese van Handicap International volledig zelfstandig verplaatsen. Vaak is dat naar het zwembad, want Flavio is een competitiezwemmer met paralympische ambities.
 • Colombia

Top over landmijnen: “Gedaan met praten. Het is tijd voor actie” 4 januari 2010

Op 4 december kwamen wereldleiders samen in Colombia om hun beloftes te hernieuwen en een actieplan voor de komende vijf jaar aan te nemen. Handicap International juicht de goedkeuring van het Cartagena Actieplan toe, maar roept alle Staten op om zich nu ook toe te leggen op de uitvoering hiervan. “Genoeg woorden en toespraken,” zegt Stan Brabant van Handicap International. Het is nu tijd voor actie. We roepen alle Staten op om hun politieke beloftes om te zetten in acties op het terrein. Slachtoffers van landmijnen kunnen niet langer wachten.” Prinses Astrid sprak gisterennacht ook het plenum toe en bezoekt vandaag een project van Handicap International.
 • Colombia

Toetsingsconferentie landmijnverdrag: meer hulpmiddelen nodig voor overlevenden 31 december 2009

Op 29 november begon in Cartagena (Colombia) de toetsingsconferentie over een landmijnvrije wereld. Honderden vertegenwoordigers van landen en het maatschappelijk middenveld zullen eraan deelnemen. Ze zullen evalueren hoe het staat met de uitvoering van het landmijnverdrag en zullen een globaal actieplan inzake mijnruiming en hulp aan mijnslachtoffers voor de komende vijf jaar uitwerken. Prinses Astrid van België, staatshoofden en ministers zullen op 3 en 4 december de top bijwonen. Handicap International is al sinds 1997 actief in Colombia om bijstand en ondersteuning te bieden aan personen met een handicap, inclusief overlevenden van ongevallen met landmijnen. Uit wereldwijd onderzoek van Handicap International blijkt dat minder dan één op drie overlevenden adequate hulp krijgt.
 • Colombia