Youssef: "Ik was net te laat om te vluchten"

Getuigenis Youssef

Youssef is een Syrische jongen van 14 jaar. Hij leeft in Jordanië, op de vlucht voor het geweld in zijn geboorteland. In dit filmpje vertelt hij hoe hij op een dag buiten aan het spelen was, toen hij plots een raket hoorde aankomen. De meeste kinderen konden naar binnen vluchten, maar zelf was Youssef te laat. De raketbom ontplofte vlak naast hem, waardoor zijn been werd van zijn lichaam werd gerukt.

Youssef werd naar het veldhospitaal gebracht, waar hij en zijn vader te horen kregen dat hij nog 6 uur tijd had om elders een amputatie te laten uitvoeren, zoniet zou hij teveel bloed verliezen. Hij kwam net op tijd terecht in een veldhospitaal in Ramtha, Jordanië. Daar werd het been van Youssef, aanvankelijk zonder verdovingsmiddelen, voor het eerst onder handen genomen door een chirurg. Daarna werd Youssef overgebracht naar Amman, waar hij voor de keuze – of eerder een voldongen feit – werd gesteld: amputatie binnen 10 minuten of je haalt het niet.

Nadat zijn amputatie ontmoette Youssef Suad, een medewerkster van Handicap International. Ze beloofde zijn been te verzorgen totdat hij een prothese zou krijgen. Door samen oefeningen te doen, werden de spieren in zijn bovenbeen langzamerhand terug sterker. Handicap International bezorgde Youssef uiteindelijk een prothese, waardoor hij nu terug kan wandelen.

Toen hij nochtans voor het eerst zijn prothese uitprobeerde, dacht hij dat het een hopeloze zaak zou zijn: hij schopte tegen een bal en zijn prothese raakte los. Hij dacht nooit meer normaal te kunnen spelen. Maar met de hulp van Suad lukt dat steeds beter. De oude Youssef is nog niet helemaal terug, maar hij is erg dankbaar: sommige dingen lukken niet, andere lukken beter en hij is blij dat hij geen arm verloor. Het voetballen lukt nog niet als voorheen, maar hij is blij te weten dat hij het wél weer zal kunnen.