Aardbeving in Nepal: Handicap International helpt gewonden

Brussel, 25 april 2015 – Teams van Handicap International zijn de hele dag in de weer geweest om hulp te bieden aan de gewonden van de zware aardbeving die vanmorgen Nepal heeft getroffen. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en het hoge aantal doden en gewonden loopt nog steeds op. Handicap International organiseert zich om ook morgen en de volgende dagen de gewonden te hulp te schieten. Een oproep voor giften is gelanceerd.

Een aantal uren na de catastrofe deelde de organisatie al rolstoelen uit in de twee grootste ziekenhuizen van Katmandhu. Dankzij die rolstoelen is het gemakkelijker om de gewonden te vervoeren. De organisatie maakte hiervoor gebruik van haar ‘urgentievoorraad’ in het land. Alle middelen werden ingezet om zo snel mogelijk hulp te kunnen bieden. Dit is nodig om te vermijden dat verwondingen leiden tot permanente blessures of handicaps.

Na ervaringen in onder andere Haïti, Pakistan en China weet Handicap International hoe er moet worden gereageerd. De blessures na een aardbeving zijn altijd zwaar: meervoudige breuken, amputaties, ruggenmergletsels… Dit alles vraagt een snelle en zeer specifieke verzorging, dit om erger te voorkomen.

De aardbeving heeft veel schade aangericht in de hoofdstad, maar ook in minder bevolkte zones die momenteel zeer moeilijk te bereiken zijn. Sarah Blin, programmadirecteur van Handicap International maakt de balans van de dag op. “Vele gebouwen zijn ingestort, vooral buiten Kathmandu. De bevolking is nog steeds in shock. Vele mensen verblijven in evacuatiecentra of op straat. Er is een alarmarend gebrek aan medische personeel en medisch materiaal. Straten zijn geblokkeerd, communicatielijnen zijn onderbroken, waardoor de situatie voor de mensen in de afgelegen dorpen zeer problematisch is.”

Nepal is wel vaker het toneel van natuurrampen. Daarom heeft Handicap International er een omvangrijk project met als doel de gevolgen van dergelijke catastrofes te beperken. Vorig jaar toonden de lokale teams aan 230.000 mensen hoe ze moeten reageren in het geval van een natuurramp.

“De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en vraagt om internationale hulp. Hier trilt de aarde nog steeds”, zegt Sarah Blin. “Op dit moment evalueren we de situatie om te bepalen hoe we morgen en de volgende dagen zullen reageren op deze crisis.”

Handicap International lanceert intussen een oproep tot giften om zo de middelen te verzamelen die nodig zullen zijn voor haar urgentie. Giften kunnen worden gestort op het rekeningnummer BE80 0000 0000 7777 of via www.handicapinternational.be.