Consortium 12-12 lanceert nationale oproep voor hulp aan slachtoffers van aardbeving in Nepal

Brussel, 27.04.2015 – Zoveel en zo goed mogelijk slachtoffers van de aardbeving helpen, dat is het doel van de nationale steunoproep die vandaag door het Consortium 12-12 wordt gelanceerd onder de titel “S.O.S. NEPAL”, op het bekende rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Met deze gezamenlijke actie willen zes grote humanitaire organisaties in België fondsen inzamelen, met zo weinig mogelijk kosten.

Zaterdag 25 april, op de middag plaatselijke tijd, werd Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, op 70 à 80 kilometer van de hoofdstad Kathmandu. 5,3 miljoen mensen wonen in de getroffen zone, onder wie een groot aantal kinderen.

De dodentol is erg hoog, maar had nog hoger kunnen zijn zonder de goede preventiemaatregelen en een aantal geluksfactoren. Al zal het aantal dodelijke slachtoffers wellicht stijgen als moeilijk bereikbare zones ontsloten worden. De schok was voorzien, maar is toch de zwaarste sinds 1934. Hevige naschokken veroorzaken bijkomende schade en jagen mensen op de vlucht.

Nepal behoort tot de armste landen in de wereld en doet beroep op internationale hulp en expertise. De zes humanitaire organisaties die lid zijn van het Consortium 12-12 bundelen nogmaals de krachten: Caritas Internatonal, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en UNICEF België.

“De dringende hulpverlening moet onder andere instaan voor onderdak, zuiver water, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, hygiënekits, voedingsproducten en tegelijk ook kinderopvang, noodscholen en veilige ruimtes, revalidatiecentra, psychologische bijstand, ... Het lijkt eenvoudig, maar de obstakels, vooral in berggebied, zijn enorm”, zegt Erik Todts, directeur van het consortium 12-12.

“Communicatiekanalen werden vernietigd of zijn onbestaande. De hulporganisaties hebben vooral geld nodig om deze crisis van grote omvang aan te pakken. Voor de aankoop en levering van noodhulp, het ruimen van puin (via cash for work), het versterken van de lokale hulpteams en om mensen te helpen om hun lot opnieuw in handen te nemen. Dat alles heeft een prijs en iedereen kan bijdragen”, aldus Todts.

Giften zijn welkom op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 van het Consortium 12-12, 1210 Brussel. Giften vanaf 40 € geven recht op een fiscaal attest voor belastingsaftrek.

Het consortium 12-12

Caritas

Caritas International België was reeds vóór de aardbeving actief in Nepal met een project rond ecotoerisme in het district Lamjung (op 35 km van het epicentrum van de aardbeving) en een weeshuis dat straatkinderen opvangt in Kathmandu. Zijn partner Caritas Nepal - een team van 122 medewerkers en heel veel vrijwilligers - verdeelt op dit ogenblik vooral tentzeilen, voedsel en water en shelterkits in alle getroffen districten.
www.caritas-int.be

Dokters van de Wereld

De teams van Dokters van de Wereld die al in Nepal aanwezig waren met een programma rond moeder- en kindzorg, werden meteen gemobiliseerd. Dokters van de Wereld stuurt, in samenwerking met Solidarités International, een urgentieteam van 12 personen bestaande uit medische (chirurgen, anesthesisten, verpleegsters) en logistieke medewerkers. De internationale medische ngo stuurt ook 15 tot 20 ton materiaal (operatiekits, kits voor natuurrampen) om het Nepalese volk zo goed mogelijk te kunnen helpen. 
http://www.doktersvandewereld.be/aardbeving-nepal-persoonlijke-oproep

Handicap International

Handicap International verzorgt gewonden in de twee grootste ziekenhuizen van Kathmandu en voorkomt zo dat er permanente letsels ontstaan. Het team (een lokaal team van 50 personen, actief sinds 2000 + een urgentieteam) deelt medisch materiaal uit (rolstoelen, krukken). Ze ontfermen zich ook over de meest kwetsbaren in de ziekenhuizen en in de voorlopige opvangplaatsen, waar ze ook tenten en dekens zullen leveren. Revalidatiespecialisten zijn op weg naar de meest afgelegen plaatsen.
http://www.handicapinternational.be/nl/actueel/urgentieteams-naar-nepal

Plan België

Het urgentieteam van Plan België geeft duizenden slachtoffers die op straat slapen onderdak en dekens, zorgt voor drinkbaar water, deelt hygiënekits uit om te voorkomen dat er ziektes uitbreken en vangt kinderen op die er plots alleen voor staan. De organisatie is al sinds 1978 aanwezig in Nepal, ook in de zwaarst getroffen en afgelegen gebieden. Daardoor kon Plan meteen na de aardbeving eerste hulp bieden. Bijzondere aandacht gaat naar kinderen, die in noodsituaties kwetsbaarder zijn dan ooit.
www.planbelgie.be

Oxfam

Oxfam organiseert noodhulpoperaties vanuit India, Thailand en het Verenigd Koninkrijk. Een team van technische experten is aangekomen in Nepal. De prioriteiten zijn zuiver water, sanitaire voorzieningen en voedselhulp.
www.oxfamsol.be/nl/nepal

UNICEF België

Vooral kinderen zijn kwetsbaar in noodsituaties. Volgens de laatste schattingen zouden 40% van de slachtoffers kinderen zijn.  UNICEF zet alles in het werk om hulp te bieden en wil daarbij in totaal 2,8 miljoen kinderen bereiken. Vanuit opslagruimten worden hulpgoederen aangevoerd: waterzuiveringstabletten, EHBO-materiaal, beschuttingsmateriaal, hygiënekits, medicijnen, dekens en tenten. Ook voert UNICEF drinkwater aan en ORS tegen diarree. Daarnaast stuurde UNICEF twee vliegtuigladingen met 120 ton hulpgoederen. Ook zorgt UNICEF voor bescherming van alleenstaande kinderen en psychosociale bijstand voor getraumatiseerde kinderen. 
www.unicef.be

Perscontacten
Eric Todts – directeur Consortium 12-12: erik.todst@gmail.com / 0476/98.24.04

Damien Kremer – Franstalige pers: damien.kremer@handicap.be / 0484/36.81.62

Wendy Huyghe – Nederlandstalige pers: wendy.huyghe@handicap.be / 0473/613.705