Donorconferentie Londen: internationale ngo-coalitie vraagt vernieuwende miljardendeal voor Syrië

Een internationale coalitie van ngo’s, waaronder Handicap International, vraagt vandaag in een gemeenschappelijk statement om een ambitieuze en vernieuwende miljardendeal voor Syrië, zodat voor alle slachtoffers van de crisis in en rond Syrië, eindelijk een nieuw tijdperk aanbreekt. Aanleiding is de donorconferentie “Supporting Syria and the region” die vandaag en morgen plaats vindt in Londen.

In bijlage vindt u het persbericht dat door ruim 90 ngo’s werd ondertekend en het gemeenschappelijke statement (position paper).
Hieronder vindt u de punten waarvoor Handicap International specifiek aandacht vraagt.

 “Burgers mogen niet langer een doelwit zijn maar moeten worden beschermd”

 “Het conflict duurt nu vijf jaar, hoog tijd dat de conferentie in Londen met oplossingen komt die in verhouding staan met de vreselijke humanitaire ramp die zich afspeelt in Syrië en de regio”, zegt Anne Héry, hoofdlobbyist van Handicap International. De organisatie klaagt onder meer aandacht aan dat er zware explosieven worden gebruikt in woongebieden en dat er geen gegarandeerde toegang is tot hulp.

 Agressief wapengeweld: stop de schendingen van het internationaal humanitair recht

Het gebruik van zware explosieven in woongebieden en op huizen, scholen en ziekenhuizen, moet meteen stoppen, want zij treffen vooral burgers. Het is tijd dat zij, en dan vooral de kinderen, niet langer een doelwit zijn, maar worden beschermd.

Het gebruik van clusterbommen en landmijnen, allebei verboden door een Internationaal Verdrag, moet meteen worden veroordeeld.

Explosieve oorlogsresten zullen nog vele tientallen jaren een bedreiging vormen voor de Syrische bevolking. Ontmijning en het sensibiliseren van de bevolking moeten een prioriteit zijn voor de internationale donoren. Dit is cruciaal als het land zich ooit wil stabiliseren en heropbouwen.

Menselijk lijden: aandacht voor langetermijnzorg en de meest kwetsbare mensen

Een zorgwekkend hoog aantal mensen houdt levenslange gevolgen (zoals een handicap) over aan zijn verwonding. Voor hen moet er langetermijnzorg komen.

Kwetsbare mensen, zoals mensen met een handicap, lopen een hoog risico op misbruik en dreigen door de mazen van het humanitaire vangnet te glippen. Zij verdienen extra aandacht in de respons.

De toegang tot onmiddellijke medische hulp, revalidatiediensten, psychologische hulp en bescherming moet worden gegarandeerd.