Handicap International waarschuwt voor oplichters

Brussel, 9 augustus 2013 – De voorbije weken kreeg Handicap International meerdere meldingen van de politie en schenkers over oplichterij. Onder andere in Brugge, De Panne, Gent en Koksijde deden mensen zich voor als medewerkers van de ngo. Ze vroegen cash geld op straat of gingen van deur tot deur met petities. Handicap International raadt slachtoffers en getuigen aan klacht in te dienen bij de politie.

Sommige oplichters doen zich voor als doven, anderen vragen geld om mensen met een handicap te steunen of om een petitie te onderteken. Ze maken misbruik van de vrijgevigheid van mensen. Enkele oplichters werden aangehouden door de politie. Ze gebruikten documenten met het logo van Handicap International om geld te vragen. Handicap International benadrukt dat ze nooit cash geld inzamelt op de openbare weg. 

Als personen u aanspreken op openbare plaatsen (op straat, in winkelcentra …) om cash geld te geven voor Handicap International, dan raadt de organisatie u aan de politie te verwittigen. Handicap International doet er alles aan om deze praktijken te stoppen. Ze diende hiervoor klacht in bij de politie en ondernam gerechtelijke stappen.

De noden van mensen met een handicap in het Zuiden zijn enorm. “De vrijgevigheid van de mensen is bijzonder waardevol. Ze stelt ons in staat om noodzakelijke hulp te bieden aan de mensen die ze het meeste nodig hebben”, zegt Jan Brigou, directeur Communicatie en Marketing. “Laat uw steun niet in verkeerde handen terechtkomen”.

Handicap International steunen zonder risico kan door een schenking te doen op het rekeningnummer IBAN BE 80000000007777 of via www.handicapinternational.be

*Alleen al tussen 25 juli en 1 augustus kreeg Handicap International meldingen van Bastogne, Brugge, Gent, Knokke-Heist, Namen, Marche en Rochefort. Begin juli kwamen er ook meldingen uit Bredene en Nieuwpoort.