Meteen naar de inhoud

Handicap International wint de Hiltonprijs

Geneve, 15 maart 2011 - Dinsdag kondigde de Hilton Foundation aan dat de Conrad N. Hilton Humanitarian Prize 2011 wordt uitgereikt aan Handicap International, de ngo die zich wereldwijd inzet voor mensen met een handicap. De Hiltonprijs, een prestigieuze humanitaire prijs, schenkt jaarlijks 1,5 miljoen dollar aan een organisatie die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd om menselijk lijden te verzachten. Handicap International, die al medehouder van de Nobelprijs voor de Vrede is, werd geselecteerd door een onafhankelijke internationale jury.
 

Geneve, 15 maart 2011 - Dinsdag kondigde de Hilton Foundation aan dat de Conrad N. Hilton Humanitarian Prize 2011 wordt uitgereikt aan Handicap International, de ngo die zich wereldwijd inzet voor mensen met een handicap. De Hiltonprijs, een prestigieuze humanitaire prijs, schenkt jaarlijks 1,5 miljoen dollar aan een organisatie die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd om menselijk lijden te verzachten. Handicap International, die al medehouder van de Nobelprijs voor de Vrede is, werd geselecteerd door een onafhankelijke internationale jury.

Handicap International werd in 1982 opgericht door twee Franse dokters die hulp boden aan Cambodjaanse landmijnslachtoffers. Intussen voorziet de organisatie cruciale hulp aan mensen die gehandicapt raakten door natuurrampen, ongevallen, gewapende conflicten, ziekte en armoede.

Judy M. Miller, vice-president van het Hilton-Fonds onderstreept hoe belangrijk en uniek het werk van Handicap International is, omdat het zich focust op mensen met een handicap, vooral tijdens humanitaire crisissen. “Personen met een handicap zijn de meest kwetsbare personen in een samenleving. Handicap International heeft de manier waarop de wereld omgaat met deze te vaak verwaarloosde groep, veranderd. Dankzij 30 jaar vernieuwend leiderschap en lobbying heeft Handicap International er meer en meer landen van overtuigd dat mensen met een handicap dezelfde rechten hebben als iedereen.”

De Handicap International Federatie is aanwezig in 60 landen en heeft meer dan 300 ontwikkelings- en noodhulpprogramma’s die heel gevarieerd zijn: opruimen van mijnenvelden, protheses voorzien, psychologische en economische steun, opleiden van lokaal personeel, … Nog volgens het juryrapport: “Handicap International staat erop dat elk leven evenveel waard is en dat ook mensen met een handicap een zinvol en productief leven kunnen hebben, zelfs in de meest armoedige omstandigheden.”

“De Hilton Humanitarian Prize is een mooie waardering van bijna dertig jaar humanitaire actie”, zegt Jean-Baptiste Richardier, een van de twee oprichters van Handicap International. “Ik geloof dat de jury ons looft omdat wij ons inzetten voor een minderheid die vaak verwaarloosd wordt en hoopt dat we zullen blijven investeren in kwalitatieve en betrouwbare hulp voor de meest kwetsbare mensen in de meeste erbarmelijke omstandigheden. Dankzij de prijs staan we nu veel sterker om donors te overtuigen dat ook de hulp aan mensen met een handicap moet worden geïntegreerd in noodhulp na een ramp. We moeten er ook verder voor pleiten dat inclusieve ontwikkelingshulp voortaan de norm en niet de uitzondering vormt.”

“In een noodsituatie maakt de snelheid waarmee een organisatie hulp kan bieden een cruciaal verschil tussen leven en dood, tussen verwonding of blijvende handicap”, zegt dokter Richardier. “Daarom zal het geld gebruikt worden om te investeren in onze capaciteiten om nog sneller te kunnen reageren op toekomstige crisissen. Een deel van het prijzengeld gaat naar de projecten in Haïti waar duizenden mensen een ledemaat verloren of zwaar gewond raakten na de zware aardbeving in januari 2010.”

De Hiltonprijs wordt officieel uitgereikt op 13 april in Californië. De Hiltonprijs bestaat al sinds 1996. Er zijn elk jaar ongeveer 200 genomineerden die aan een kritische evaluatie worden onderworpen.

Einde persbericht ***

Meer info
Wendy Huyghe, persverantwoordelijke Handicap International [email protected] – 02/233.01.87 – 0489/77.92.77

Over Handicap International

Handicap International is een onafhankelijke organisatie die erop toeziet dat personen met een handicap opnieuw zelfstandig kunnen worden en hun plaats in de maatschappij kunnen terugvinden. Om dat doel te bereiken, heeft Handicap International in een zestigtal landen projecten lopen. De organisatie is medehouder van de Nobelprijs voor de Vrede 1997 voor haar verbeten bijdrage aan het gevecht tegen antipersoonsmijnen.
Meer info: www.handicapinternational.be

Over het Conrad N. Hilton Fonds

De Conrad N. Hilton Foundation werd in 1944 gecreëerd door Conrad N. Hilton, de internationaal erkend zakenman die zijn fortuin naliet aan de minder bedeelde en kwetsbare mensen in deze wereld. Het Hilton Fonds steunt strategische initiatieven. De prioriteiten zijn: drinkbaar water voorzien, een eind maken aan chronische dakloosheid, preventie van druggebruik, zorg voor kwetsbare kinderen en het uitbreiden, het voortzetten van Conrad Hilton’s steun aan de Catholic Sisters. Het fonds schenkt reikt jaarlijks de Conrad N. Hilton Humanitarian Prize uit en schenkt hierbij 1,5 miljoen dollar aan een non-profit organisatie die extraordinair werk verricht dat het menselijke leed helpt verminderen. Het fonds baseert zich hierbij op het oordeel van een onafhankelijke jury. Meer informatie vind je op www.hiltonfoundation.org.

Over de Hiltonprijs

De jury bestaat uit
Princess Salimah Aga Khan, international ambassador for SOS Children’s Villages; Professor Catherine A. Bertini, professor of public administration, Syracuse University, and former executive director of the United Nations World Food Programme;
Gro Harlem Brundtland, MPH, former director-general of the World Health Organization and former prime minister of Norway;
Eric M. Hilton, director, Conrad N. Hilton Foundation, and son of the late Conrad Hilton;
James R. Galbraith, director, Conrad N. Hilton Foundation;
Olara A. Otunnu, president of LBL Foundation for Children, former UN under-secretary-general and special representative for children and armed conflict;
Professor Amartya Sen, Nobel Prijs Laureate in economics and Lamont University professor at Harvard University.

De laureaten van de Hilton Prijs zijn erkende leiders in de humanitaire wereld, onder wie: Aravind Eye Care System (India) 2010; PATH (Seattle, WA), 2009, BRAC (Bangladesh), 2008; Tostan (Senegal), 2007; Women for Women International (Washington, DC), 2006; Partners In Health (Massachusetts), 2005; Heifer International (Arkansas), 2004; International Rehabilitation Center for Torture Victims (Denmark), 2003; SOS Children’s Villages (Austria), 2002; St. Christopher’s Hospice (United Kingdom), 2001; Casa Alianza (Costa Rica), 2000; African Medical and Research Foundation (Kenya), 1999; Doctors Without Borders (France), 1998; International Rescue Committee (New York), 1997; and Operation Smile (Virginia), 1996.

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]