Landmine Monitor 2014: vooruitgang, maar nood aan ondersteuning slachtoffers blijft hoog

Landmine Monitor 2014

Vooruitgang, maar nood aan ondersteuning slachtoffers blijft hoog

Persbericht – 3 december 2014. De Internationale Campagne tegen landmijnen (ICBL) publiceert vandaag het Landmine Monitorrapport 2014, een rapport over de wereldwijde vooruitgang in het verwijderen van antipersoonsmijnen en het ondersteunen van slachtoffers in 2013, zoals bepaald in het Verdrag van Ottawa. Het rapport bevestigt dat het aantal slachtoffers van landmijnen en andere explosieve oorlogsresten sterk gedaald is. Als lid van de ICBL wil Handicap International echter benadrukken dat er nog steeds heel wat werk aan de winkel is, vooral wat betreft de behoeften van slachtoffers van landmijnen en explosieve oorlogsresten.

“Steeds meer landen worden mijnenvrij verklaard”, zegt Marion Libertucci, verantwoordelijke van de beleidscel van Handicap International. “We zijn uiteraard tevreden dat het Verdrag van Ottawa een impact heeft op het terrein. Het risico op ongevallen met landmijnen en explosieve oorlogsresten vermindert en de levenskwaliteit in de met dergelijke wapens bezaaide gebieden verbetert. Maar we moeten één ding onthouden: minder mijnen betekent niet dat er geen slachtoffers meer zijn. Nu steeds meer landen hun verplichtingen voor het verwijderen van landmijnen nakomen, mogen we de slachtoffers niet vergeten.”

“Volgens het Landmine Monitorrapport 2014 is er al veel vooruitgang geboekt, maar moet er nog heel wat werk verzet worden”, zegt Marion Libertucci. “We willen de overheden van landen waar landmijnen en explosieve oorlogsresten liggen dan ook vragen om de behoeften van de slachtoffers te vervullen door middel van een efficiënt beleid. We verzoeken hen ook om programma’s op te zetten, zodat alle mensen met een handicap in de samenleving worden opgenomen.”

Handicap International wil duidelijk maken dat landmijnen en explosieve oorlogsresten niet alleen tot fysieke verwondingen en handicaps leiden. Deze wapens berokkenen ook schade aan hele gemeenschappen, omdat ze de woongebieden ontoegankelijk maken en omdat de inwoners onmogelijk hun dagdagelijkse taken kunnen vervullen, zoals water ophalen of het land bewerken.

Landmine Monitor 2014

Volgens het rapport van 2014 vielen er in 2013 minder doden door landmijnen dan in voorgaande jaren. Vorig jaar maakten landmijnen 3.308 dodelijke slachtoffers, het laagste cijfer sinds 1999, het jaar waarin het Landmine Monitorrapport voor het eerst gepubliceerd werd. De slachtoffers zijn vooral burgers (79 %).

Er worden bijna geen landmijnen meer ingezet, wat erop wijst dat het Verdrag van Ottawa zijn vruchten afwerpt.

Het verdrag werd ondertekend door 162 landen. Slechts 35 landen hebben het verdrag nog niet bekrachtigd. In 2011 was Jemen de laatste lidstaat die het verdrag schond.

Waarnemers ontdekten dat er voorraden aangelegd werden in verband met het conflict tussen de Oekraïense regeringstroepen en de pro-Russische rebellen. Oekraïne heeft het verdrag ondertekend.

Sinds 1999 werden zo’n 50 miljoen landmijnen vernietigd.

In juni 2014 kondigden de Verenigde Staten aan dat ze de productie en verwerving van landmijnen stopzetten en dat ze het Verdrag van Ottawa zullen naleven en uiteindelijk ook zullen ondertekenen. In september 2014 kondigden ze bovendien aan dat ze niet langer antipersoonsmijnen zullen gebruiken (behalve op het Koreaanse Schiereiland) en dat ze de voorraden zullen vernietigen.

Toch liggen 56 landen, waarvan 32 lidstaten van het verdrag, nog steeds bezaaid met landmijnen. Verwacht wordt dat 40 van deze 56 landen binnen vier jaar mijnenvrij verklaard kunnen worden.

Lees het volledige rapport hier.