Uitvindingen

Multiple sclerose kan een zware handicap vormen. Temperatuurschommelingen kunnen iemands been plots doen plooien zodat die persoon valt. Om te voorkomen dat zoiets onder de douche gebeurt, bedacht Jean-François Haes een vloerverwarmingssysteem.

Voor Olivier, die aan alle vier de ledematen verlamd is, kunnen zeer eenvoudige handelingen erg ingewikkeld zijn. Hij liet zijn vader een flessenhouder ineen knutselen om zelfstandig te kunnen drinken, zonder te morsen.

Na een auto-ongeluk raakte Michel Moulin verlamd aan alle vier de ledematen. Hij bedacht een systeem voor mensen met een handicap die een elektrische rolstoel gebruiken, waardoor hun schoudergewrichten minder belast worden.

De bewoners van een instelling voor volwassenen met een handicap spelen rolstoelvoetbal, een sport die vraagt om aangepaste rolstoelen. Een school in Marchienne-au-Pont ontwierp daarom een bumper voor de rolstoelen, zodat de bewoners hun lievelingssport naar hartenlust kunnen beoefenen.

Davids 9-jarige dochter Lylou heeft een neuromusculaire aandoening, waardoor bepaalde eenvoudige bewegingen voor haar onmogelijk zijn. Ook carnaval vieren en confetti gooien met haar vriendinnetjes lukte moeilijk, totdat haar handige papa een oplossing uit zijn mouw toverde.

Valérie heeft een discushernia en een invaliderende genetische aandoening. Daarom verplaatst ze zich met een elektrisch wagentje. Ze maakte voor zichzelf een cape op maat als bescherming tegen regenvlagen.

Wie een motorische handicap heeft, heeft vaak moeite om een computermuis te bedienen. Een team dat samenwerkt met een werkplaats, die opleidingen in computeranimatie organiseert voor jongvolwassenen met motorische problemen, schreef een programma om een gamepad om te vormen tot computermuis.

Voor dierenvrienden die een handicap of mobiliteitsprobleem hebben, kan het gevaarlijk zijn om met de hond aan de leiband een trap af te dalen. Philippe bedacht een eenvoudig systeem om dat probleem op te lossen.  

Gilles, die een ernstige mentale en fysieke handicap heeft, slaapt thuis in een aangepast bed waar hij niet uit kan vallen. Op vakantie was veilig slapen echter een probleem. Olivier, zijn papa, maakte daarom zelf een transporteerbaar en aanpasbaar bedhekje.

De zoon van Valérie kan niet stilzitten. Om hem toch stil te doen zitten tijdens de maaltijd, gebruikte ze vroeger een babystoel. Intussen is hij echter gegroeid, en dus heeft Valérie een aangepaste stoel in elkaar geknutseld zodat haar zoon samen met de rest van het gezin kan eten.

Pagina's