Aangepaste bankschroef en werktafel

Bij CITECO, een beschutte werkplaats, worden zittingen van stoelen gevlochten. Voor de werknemers met gezichtsproblemen zorgt de aangepaste bankschroef voor een vast referentiepunt. De zittingen blijven zo ook stevig op hun plaats zitten.

Het bedrijf CITECO stelt een dertigtal personen met uiteenlopende handicaps te werk in een aangepast atelier. De medewerkers hebben een fysieke of mentale beperking, zijn blind of slechtziend. Ze voeren uiteenlopende handwerktaken uit, maar het vlechten van de zittingen van stoelen was de allereerste activiteit van het bedrijf.

Om goed werk te kunnen leveren, maken de werknemers gebruik van een metalen bankschroef met een opening in het midden. Aan de hand van een vleugelmoer kan de hoogte van de bankschroef worden ingesteld, zodat het voorwerp op de juiste plaats blijft. In de werktafel zijn gaten voorzien om de bankschroef in vast te zetten.

Alle werknemers maken dagelijks gebruik van de bankschroef, omdat het ervoor zorgt dat het werkstuk steeds in dezelfde positie blijft. Maar voor de blinde of slechtziende medewerkers heeft het voorwerp nog een extra voordeel: het biedt hen een vast referentiepunt tijdens het werken.